Cijene nafte danas su u padu pošto je blokada uvedena širom svijeta radi sprečavanja širenja virusa korona smanjila potražnju za ovim energentom i nadmašuje očekivanja da će američki paket ekonomskog stimulansa vrijedna dva biliona dolara ojačati ekonomsku aktivnost.

U Londonu je cijena sirove nafte u padu za 1,04 dolara ili 3,75 posto i sada je 26,35 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svjetle sirove nafte manja za 94 centi ili 3,8 posto i iznosi 23,55 dolara po barelu.

Američki Senat jutros je usvojio paket vrijedan dva biliona dolara s ciljem pomoći nezaposlenim radnicima i industrijama ugroženim zbog pandemije virusa.

Svijetu će uskoro moći ostati malo prostora za skladištenje svoje dodatne nafte, jer se Saudijska Arabija priprema povećati proizvodnju fosilnih goriva čak i ako globalna potražnja za energijom i dalje opada zbog pandemije koronavirusa.

Skladištenja nafte u svijetu popele su se na otprilike tri četvrtine u prosjeku od zatvaranja glavnih rafinerija u kineskim industrijskim središtima u januaru, kako bi zaustavile izbijanje koronavirusa .

Očekuje se da će naftna industrija zadržati skladištenje nafte sirovima u sljedećim tjednima i mjesecima dok se ekonomska zaraza pandemije širi ostatkom svijeta, smanjujući potražnju za prirodnim resursima, uključujući naftu.

Analitičarima za energetsko savjetovanje Rystad Energy, prema Kanadi, možda će biti nekoliko dana dovoljno za skladištenje domaće proizvodnje nafte, a ostatak svijeta možda će to slijediti za nekoliko mjeseci.

Analitičari očekuju da će regije bogate naftom u zapadnoj Kanadi do kraja mjeseca morati ponovo proizvoditi oko 400.000 barela nafte.

- Složeno stanje je gotovo izvjesna strma redukcija izvoza sirove željeznice u ovoj godini - rekao je Thomas Liles, analitičar iz Rystada. 

Globalna naftna industrija može sve više gledati na offshore tankere za naftu kako bi skladištili svoju ekstra sirovu naftu, ali da bi to bilo ekonomsko, zahtijevalo bi da cijene nafte dodatno padnu.

Globalna cijena nafte pala je prošlog mjeseca na najnižih nivoa od 25 USD po barelu, s više od 65 USD na početku godine i ostaje ispod 30 USD po barelu. Rystad je upozorio industriju da bi cijena nafte ove godine mogla pasti na 10 dolara za barel.

Potraga za povoljnim skladištenjem nafte bit će otežana nakon "Saudijske Arabije" brodskih rezervacija, koje su u posljednje tri sedmice gurnule tarife "preko krova", rekli su analitičari.

Očekuje se da će svjetska potrošnja nafte nastupiti u aprilu kada se završi sporazum između kartela nafte Opec i Rusije o obustavi proizvodnje nafte. Raspad sporazuma omogućuje Saudijskoj Arabiji, de facto lideru Opeca, da se utrkuje Rusiji za povećanje proizvodnje nafte u namjeri da uhvati veći udio na tržištu.

Očekuje se da će ratnim cijenama nafte povećati svjetsku proizvodnju nafte za više od 2,5 miliona barela nafte dnevno, što bi nadmašilo potražnju nafte za šest miliona barela nafte dnevno.

Analitičari Rystada procjenjuju da svijet ima oko 7,2 milijarde barela sirove nafte i proizvoda, uključujući 1,3 do 1,4 milijarde barela na brodovima na moru.

Teoretski bi bilo potrebno devet mjeseci da napune preostale svjetske zalihe nafte, ali ograničenja u mnogim pogonima ovaj će prozor smanjiti na samo nekoliko mjeseci.

- Po trenutnoj stopi punjenja skladišta, suđeno je da slijede istu sudbinu kao 1998. godine, kada je Brent pao na sve manje od 10 dolara po barelu - izjavila je analitičarka Rystad Energy Paola Rodriguez-Masiu.