- Da ste na vrijeme to uradili nakon potpisa koji ste predali za smjenu ove Vlade, mogli smo imati budžet. Da je neka uobičajena godina, privreno finansiranje zaista ne bi bilo problem. Međutim, s obzirom na to da je godina u kojoj je korona i privreda KS je na koljenima, mislio sam da će budžet ipak biti prioritet, jer zaista puno ljudi iz realnog sektora, koji u konačnici pune budžet, očekuju određene vrste pomoći od KS - kazao je.

Zahiragić je istakao da sve dok traje privremeno finansiranje takvi projekti će izostati.

VEZANI TEKST - Skupština KS usvojila odluku o privremenom finansiranju, nema novih zapošljavanja

- Ono što me posebno zanima jeste diskusija sa ranije sjednice, jer kada ste usvajali zakon kojim ste rekonstruisali, odnosno razdvojili jedno ministarstvo na dva, a druga dva spojili, mi smo tada ukazivali na problem da u slučaju privremenog finansiranja neće se moći finansirati uposlenici svih ministarstava. Ta nova ministarstva koja budu formirana bit će nova pravna lica, a kao takva neće moći biti finansirana iz budžeta. Naravno, ukoliko se neko ne napravi toliko drzak da prekrši sve propise koji uređuju oblast budžetiranja. S obzirom na to da se neće moći platiti niti jedna marka na dva krucijalno važna ministarstva, izvjesno je da će biti upitne isplate plaća do usvajanja budžeta - kazao je.

Dodao je da će se decembarske plaće i decembarski troškovi moći izvršiti, ali da to znači da bi u januaru nova skupštinska većina i nova Vlada, koja će biti formirana 5. januara, imati 20-ak dana da donesu budžet.

- Mi smo prošli put upozoravali i molili da ne spajate i razdvajate ministarstva, a sada ćete doći u jednu sitaciju gdje će to sve biti ubrzano. Ne želim širiti paniku među uposlenicima u KS, ni u komunalnoj privredi, ni u obrazovanju, međutim tako propisuje zakon, da novi budžetski korisnici ne mogu biti finansirani u periodu privremenog finansiranje. Oni uopće nemaju svoje razrede u prošlogodišnjem budžetu na osnovu kojeg mi sada donosimo odluku o privremenom finansiranju - naglasio je Zahiragić.

Na ovo je odgovorio zastupnik Elemdin Konaković, koji je kazao da je 9. oktobra podnijt zahtjev za smjenu Vlade.

- Proces smjene vlade traje dva - dva i po mjeseca. Dva mjeseca u nekim rekordnim rokovima bez ikakvih komplikacija. To smo od početka govorili, kao što smo u i decembru govorili kada ste preko koljena htjeli mijenjati Vladu na nekim hitnim sjednicama. Nemoguće je bilo promijeniti Vladu do 25.12. ukoliko želite da poštujete procedure koje je propisao Poslovnik Skupštine KS - kazao je Konaković.