open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Često tvrde da rade volonterski: Kolike su zapravo naknade predstavnika penzionera?
Nerijetko se može čuti u istupima predstavnika penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine kako oni za dobrobit jedne od najmnogobrojnijih populacija u FBiH rade volonterski. 
11.02.2022. u 08:08
get url
text

Ipak, treba podsjetiti da predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera, koji je u prijevodu predsjednik Saveza, kao i ostali članovi ne rade "džaba". Oni imaju svoje mjesečne naknade, ali i naknade po održanoj sjednici. Isto se odnosi i na Nadzorni odbor.

Također, naknade imaju i predsjednici kantonalnih saveza penzionera.

Finansiranje iz članarina 

- Govorimo da radimo na volonterskoj osnovi jer to je naknada za rad, to nije plaća - kazao nam je na početku razgovora Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona, a koji je i član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Upitali smo Trakića iz kojih izvora se finansira Savez na federalnom nivou, ali i općinska, kantonalna udruženja.

- Direktno iz članarine koju izdvajaju penzioneri. Znači, sva udruženja imaju članarinu, i ona negdje mjesečno iznosi od dvije do pet KM, to je različito od kantona do kantona. Iz te članarine se plaćaju posmrtnine, subvencije na lijekove i interventni paketi. A od svakog člana udruženja, evo naprimjer Zenica ima 17.000 članova, plaća se po tri feninga prema savezu ZDK, a tri feninga prema Savezu FBiH.

To se na mjesečnom nivou izdvaja, čini mi se 490 KM za jedan savez i isto toliko za drugi savez. Znači, udruženja penzionera i savezi direktno se finansiraju iz članarine svojih članova. Vjerujte, to su jedina udruženja koja gotovo čitav iznos vrate prema svojim članovima. Jer ono što dobijemo od donacije, svaka ide direktno prema prenzionerima - kaže nam Trakić.

Za ugrožene u poplavama je otišlo 10.000 KM 

Potvrdio je i da Savez FBiH dobija i novac sa nivoa Federacije.

- Dobija, ali odmah ga raspoređuje prema udruženjima penzionera. Prvo pusti prema kantonalnim savezima, a oni raspoređuju prema broju penzionera, prema svojim članicama. I kantonalna udruženja penzionera dobiju određena sredstva od kantona. Ja sam primjera radi pretprošle godine dobio nekih 10.000 KM, ali sav iznos je otišao za pomoć penzionerima koji su tada bili pogođeni poplavama. To se može provjeriti vrlo lako jer mi svoje izvještaje moramo dostaviti onome ko nas sufinansira - govori nam Trakić.

Vratili smo se na naknade koje primaju predsjednik i članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Trakić nam je potvrdio da predsjednik UO, odnosno, predsjednik Saveza, ima mjesečnu naknadu od 600 KM.

VEZANI TEKST - Kolike su penzije i naknade u odborima predstavnicima penzionera Mehiću i Bekanu

Članovi Upravnog odbora imaju po 120 KM mjesečno 

- Da, ona iznosi 600 KM na šta se uredno plaća porez od 21 posto. Što se tiče primanja članova UO, ona su 120 KM mjesečno, plus 50 KM po svakoj sjednici. Što se tiče Nadzornog odbora, predsjednik ima, čini mi se, 150 KM mjesečno, po sjednici je 50 KM, ali te sjednice se događaju u dva mjeseca. To su naknade, nisu plaće, ponavljam i zato se kaže da se radi na volonterskoj osnovi jer na svaku mjesečnu naknadu se plaća porez 21 posto. Moram vam također kazati kako mi imamo ljude koji pomažu pri udruženjima, ali to su jedan ili dva dana u mjesecu i nemaju ništa. Njima s vremena na vrijeme osiguramo interventni paket - ispričao nam je Trakić.

Prema našim saznanjima mjesečne naknade predsjednika kantonalnih saveza se kreću oko 300 KM na što također plaćaju porez od 21 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.