Kazao nam je to prim. dr. Goran Čerkez, i dodao da Krizni štab neće brojati koliko koja zdravstvena ustanova ima kreveta, te da očekuje da i ova tri kantona što prije dostave informaciju.

Uslijedilo je to nakon što je Krizni štab na svojoj vanrednoj sjednici od prije nekoliko dana donio naredbu da sve bolnice u FBiH stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta i dao im rok od 72 sata.

- Iako je dat rok od 72 sata, nećemo biti prijeki sud. Očekujemo da ćemo i od ova tri kantona što prije dobiti informaciju da su obezbijedili 30 posto svojih kapaciteta za liječenje Covid-oboljelih – dodaje Čerkez.

Hladnije vrijeme i boravak u zatvorenim prostorima razlog su, kaže, visokim brojkama novooboljelih.

- Ljudi sada više borave u zatvorenim prostorima koji se manje provjetravaju. Mnogi unutar tih prostora ne nose maske i to je sigurno jedan od razloga većeg broja oboljelih. S druge strane, i sama klima pogoduje širenju virusa, a u nekoj određenoj mjeri i nepoštivanje mjera koje su na snazi, odnosno slab nadzor nad njihovim provođenjem – navodi Čerkez.

Kako bi brojke počele padati moraju se poštovati mjere i vršiti, kako kaže, kvalitetan nadzor nad tim.

- Bez toga bit će jako teško očekivati pomak. Cijela Evropa susreće se sa istim problem i svi zdravstveni sistemi su na velikom ispitu. Mi još uvijek pružamo adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a kada je riječ o smrtnosti od COVID-19 u BiH, ona je u okvirima evropskog prosjeka. Za sada mala BiH sa relativno limitiranim medicinskim kadrom, do sada je zadovoljavajuće obavila svoj posao – ističe Čerkez.

Nakon što je Hrvatska od utorka uvela da u toj državi izolacija i samoizolacija više ne traju 14, nego deset dana, pitali smo Čerkeza, da li se razmišlja da se i na području Federacije BiH tako nešto uvede.

- Redovno pratimo stanje i na osnovu toga donosimo odluke. Još nismo u takvoj situaciji, što ne znači da nećemo biti u narednom periodu – dodaje.

Neke evropske zemlje najavile su uvođenje lockdowna, a nagađa se da bi se i BiH, nakon Lokalnih izbora, mogla susresti s tim. Čerkez kaže kako su sve mjere u opciji. 

- Sve je moguće, uključujući i lockdown, ali mi sami moramo izabrati između poštivanja mjera i življenja zajedno sa virusom na način kako je propisano, ili ići u dalje restrikcije – zaključio je Čerkez.