Podsjećamo, u dosta kantona, izuzev Tuzlanskog, građani ne žele da se vakcinišu trenutno dostupnom AstraZenecom. Naime, u svijetu je ovu vakcinu ranijih mjeseci pratila negativna kampanja.

- Važno je reći da su sve vakcine koje su trenutno u Bosni i Hercegovini sigurne, provjerene i vrlo efikasne. To pokazuju i međunarodne studije i to pokazuju i agencije za lijekove, kako evropske, tako i naše - rekao nam je Čerkez.

Dodaje kako se i sam vakcinisao.

- Ja sam se vakcinisao AstraZenecom i smatram je kvalitetnom i vrlo efikasnom vakcinom, što pokazuje i sadašnja situacija u Velikoj Britaniji gdje imamo izuzetno dobar odgovor na delta virus, za razliku od nekih drugih zemalja koje su koristile samo jednu vrstu vakcine, poput Izraela. Dakle, efikasnost vakcine studijski je dokazana, da njen imunitet traje značajno duže u odnosu na ostale vakcine. To je jedna izuzetno kvalitetna vakcina koju mi imamo na tržištu, a što je bio i jedan razloga da je odaberem. I zato pozivam stanovništvo da ne bira vakcinu, nego da se vakciniše jer imaju svakodnevno mogućnost da se vakcinišu vrlo efikasnom AstraZenecom - rekao je Čerkez.