Među više od 30 učesnika, sastanku su prisustvovali Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, predstavnici entitetskih, kantonalnih, okružnih tužilaštava i Tužilaštva Brčko distrikta BiH. Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH te predstavnici Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a u BiH takođe su prisustvovali sastanku, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Na početku sastanka Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH je prisutne informirao da je Centralne izborna komisija BiH donijela Odluku o postupanju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine s ciljem osiguranja tačnosti, ažurnosti i integriteta izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine kao i sprječavanje zloupotreba u vezi sa glasanjem izvan Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je tokom svog obraćanja istakla da je Tužilaštvo BiH uzelo u prioritet rad na predmetima zloupotreba u izbornom procesu te je navela da su istrage u toku.

Gdin Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH je informirao učesnike sastanka o brojnim aktivnostima koje provodi to tužilaštvo u vezi sa zloupotrebama u izbornom procesu a koja su ostali učesnici sastanka ocjenili kao veoma korisna za njihova naredna postupanja.

Današnji sastanak je imao za cilj razmjenu informacija, dogovor oko daljnjeg postupanja u krivičnim predmetima koji se odnose na zloupotrebe u izbornom procesu.

Sastanka je ocjenjen kao veoma konstruktivan a usvojeni su i sljedeći zaključci:

Postignut je opći konsenzus o provedbi Zaključka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kojim se skreće pažnja svim tužilaštvima u BiH da se predmeti koji se odnose na zloupotrebu biračkog prava, falsificiranje rezultata izbora i glasanja, utvrđivanje tačnih rezultata, te ostalih predmeta, koji mogu imati znatnog utjecaja na integritet izbornog procesa definiraju kao prioritet u radu ovih institucija prije, u toku i određenom vremenu nakon izbora, do objave konačnih rezultata izbora.

Potrebna je brza uzajamna razmjena informacija u cilju efikasne provedbe istražnih radnji. U cilju realizacije ovoga zaključka, institucije će imenovati kontakt osobe radi omogućavanja direktnog i brzog kontakta.

Centralna izborna komisija BiH će što hitnije proslijediti prijave nadležnim tužilaštvima u BiH na postupanje.

Svi učesnici sastanka su se složili da ce insistirati na procesuiranju svih zloupotreba u izbornom procesu, kao i prevenciji i sprječavanju svih zloupotreba u izbornom procesu.

Nakon izbora potrebno je intenzivirati saradnju između Centra za edukaciju Centralne izborne komisije BiH i entitetskih centara za edukaciju sudija i tužilaca u cilju educiranja tužilaca i sudija o pitanju kompleksnosti izbornog procesa, te zloupotreba u izbornom procesu.

Učesnici sastanka su se složili da sa sastanka treba otići snažna poruka javnosti da postoji snažno opredjeljenje nadležnih institucija da se zaštiti Izborni zakon BiH, prava koja iz njega proizilaze i izborni proces u cjelini.