open-navfaktor-logo
search
Trpe štetu
Centralna banka BiH o izgradnji u Hastahani: Mi smo savjesni i zakoniti vlasnik parcele u Kranjčevićevoj ulici
Općinsko vijeće Centar danas održava tematsku sjednicu na kojoj se govori o sarajevskom parku Hastahana i gdje sE problematizira izgradnja objekta Centralne banke Bosne i Hercegovine, tim povodom saopćenjem su se oglasili iz Centralne banke BiH u kojem navode da su oni zakoniti vlasnik parcele u Kranjčevićevoj ulici.
16.09.2021. u 16:27
get url
text

VEZANI TEKST - Šta će biti sa Hastahanom: Iz Općine Centar šute, CBBiH ne odustaje od gradnje

- Povodom medijskih objava i natpisa u vezi sa aktuelnim Izvještajem ad hoc Komisije na temu Regulacionog plana Gradski Centar "Marijin dvor", te negativnog konteksta u koji pojedini mediji, pa i politički i javni dužnosnici, pokušavaju svrstati Centralnu banku Bosne i Hercegovine i dovesti je u vezu sa postojanjem određenih "nepravilnosti", ovim putem, još jednom, ističemo da je Centralna banka Bosne i Hercegovine, na savjestan i zakonit način, stekla pravo vlasništva nad predmetnom parcelom. Uz puno uvažavanje struke, ukazujemo na to da niti jedan Izvještaj bilo kakvog tijela, komisije i slično ne može promijeniti tu činjenicu i ovakvim medijskim istupima i plasiranjem nepotpunih informacija, nastavlja se kontinuirani i svjesni pokušaj politiziranja cijelog slučaja i narušavanja reputacije Centralne banke Bosne i Hercegovine. Odlučno odbacujemo nastojanje da se Centralna banka Bosne i Hercegovine dovodi u vezu s bilo kakvim nepravilnostima – navode iz Centralne banke.

Vezano za Izvještaj Komisije o utvrđenom stanju u vezi sa Regulacionim planom Gradski Centar "Marijin dvor" kazali su:

- Cijenimo izuzetno neprofesionalnom činjenicu da se Centralnoj banci predmetni Izvještaj nije dostavio blagovremeno, uz mogućnost da se na isti očitujemo. Navedeno je učinjeno tek po eksplicitnom zahtjevu Centralne banke, dan prije planiranog održavanja sjednice. Međutim, Izvještaj je na neki način dospio u medije, koji navode iz istog koriste i zloupotrebljavaju, čak i prije najavljene tematske sjednice Općinskog vijeća, dovodeći pri tome Centralnu banku Bosne i Hercegovine i njeno rukovodstvo u izuzetno negativan kontekst, uz predstavljanje ove institucije kao "kradljivca Hastahane", i zanemarivanje činjenice da smo za kupovinu predmetne parcele do sada već platili blizu 5,5 miliona maraka i uknjižili pravo vlasništva, a da već 6 mjeseci trpimo značajnu štetu zbog ignorisanja od strane Općine Centar. Također uz Izvještaj nije predloženo niti jedno očitovanje Centralne banke koje je do sada dostavljeno Općini Centar u vezi s predmetnom materijom – navode.

Podsjećaju da su sve aktivnosti koje su u postupku kupovine parcele poduzete od strane Centralne banke učinjene u potpunosti u skladu s važećim propisima, javno i transparentno.

- Parcela koja je vlasništvo Centralne banke Bosne i Hercegovine, nije u zoni nacionalnog spomenika, nego u tzv. "zaštitnom pojasu" za koji ne postoji propisana apsolutna zabrana gradnje. Izuzetno je zabrinjavajući i nekorektan odnos općinskih vlasti prema zahtjevima Centralne banke. Općina Centar kontinuirano odlaže rješavanje istih, kršeći tako zakonske rokove za postupanje, zbog čega smo bili primorani uputiti i žalbe nadležnim institucijama, čije rješavanje očekujemo u narednom periodu.

Nažalost, trenutna situacija najviše podsjeća na politički obračun prethodne i trenutne administracije, u kojem najviše štete trpi Centralna banka.

Izvještaj je trenutno predmet detaljne analize naših pravnih zastupnika i na isti ćemo se u narednom periodu očitovati, u dijelu koji na bilo koji način utiče na prava Centralne banke Bosne i Hercegovine, te ćemo po okončanju navedenih aktivnosti donijeti određene odluke u vezi s daljim postupanjem. Međutim, jedno je sigurno – u zaštiti prava i interesa Centralne banke Bosne i Hercegovine ćemo istrajati – zaključuju iz Centralne banke BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.