open-navfaktor-logo
search
Burno u Parlamentu FBiH
Čengić: Plafoni u sali su niski, Kaplan nema gdje sjesti; Ćudić: Ko to nama predlaže Budžet?
Na 17. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u toku je rasprava o Prijedlogu budžeta za 2021. godinu po hitnom postupku.
29.12.2020. u 12:10
get url
text

Prije toga predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović (SDA) zamolio je pojedine zastupnike da ne stvaraju buku u sali te da mogu razgovarati izvan nje. Alma Kratina (DF) imala je zamjerku zašto Budžet nije upućen u formi nacrta.

- Trebali smo na drugi način biti upućeni u donošenje Budžeta. Morali smo poštovati proceduru. Stavka od 60 miliona KM za zdravstene ustanove nije potpuno jasna. Što se tiče 230 miliona KM za niže nivoe vlasti, trebali smo dobiti pojašnjenje da li će podjela novca biti za dobrobit svih građana. Nema podrške za sport, nauku, kulturu... Moramo poslati građanima poruku kada će početi vakcinacija protiv koronavirusa - kazala je, između ostalog, Kratina.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Damir Mašić predočio je jedan amandman.

- Predlažemo amandman kojim bi se povećao iznos novca za finansiranje institucija nauke i kulture od državnog značaja. Budžetom je predviđeno 800.000 KM, a mi predlažemo da to bude još 200.000 KM, znači ukupno milion KM - istakao je Mašić.

Sabina Ćudić, predsjednica Kluba zastupnika Naše stranke, imala je niz kritika.

- Budžet predlaže predsjednik Vlade koji je optužen, baš kao i njegova zamjenica Jelka Milićević. Premijer kaže da je ovo jedan konzervativan budžet, a predviđena su nova zapošljavanja u federalnim institucijama. Zatim, predviđene su kupovine novih automobila i to netransparentno. Odvojili su 12 miliona KM za uređenje vlasititih prostorija u ovoj teškoj situaciji. Ukinuta su sredstva za nauku i istraživački rad. Vlada FBiH dijeli mimo procedura 90 miliona KM - kazala je Ćudić.

Irfan Čengić (SDP) kazao je kako ova sala neuvjetna.

- Plafoni su niski, kolega Salmir Kaplan je ušao i nema gdje sjesti. Zašto nismo dobili nacrt budžeta? Uredba kojom ste podijelili milione KM nije regulisana zakonom. Ta uredba nije bila na razmatranju u Parlamentu FBiH. Pohvalio bih izdvojena sredstva za Međunarodni aerodrom Sarajevo i roditeljima-negovateljima - istakao je Čengić.

O prostoru u kojem se danas održava sjednica govorio je i Zaimović.

- To je u domenu posla administrativne službe. Pozivam sve zastupnike da provjere kako se rade javne nabavke. Predsjedavajući Doma nema ništa s tim - kaže Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.