Mirza Čelik, član rukovodstva Skupštine Kantona Sarajevo, nakon održane dvije sjednice Skupštine Kantona Sarajevo čestitao je zastupnicima na odgovornosti prema građanima KS koju su danas pokazali usvojivši važne odluke za funkcioniranje Kantona Sarajevo.

- Danas smo odblokirali sve procese u Kantonu Sarajevo i nadam se da ćemo se tako ponašati i u narednom periodu i da više nikada neće doći do blokade u KS, a naročito one finansijske – kazao je Čelik.

Istakao je da je za formiranje nove Vlade potrebno da se 29. januara izglasa nepovjerenje Vladi.

- Nakon 29. janaura imat ćemo ime mandatara za premijera KS. Svakako ćemo sačekati ostavke premijera i ministara, po Zakonu o Vladi i drugim imenovanjima imaju rok za ostavku od sedam dana, nakon toga ide imenovanje mandatara koji dostavlja imena komisiji za izbor i imenovanje i ta komisija će proslijediti imena skupštinskoj sklužbi i samim tim ćemo nakon 12 dana imati sjednicu sa imenovanjem Vlade, nakon toga ćemo na istoj sjednici vjerovatno imati Prijedlog budžeta KS – kazao je Čelik.

Kazao je da će imena novih ministara biti poznata nakon što bude izglasano nepovjerenje Vladi.

Također, Čelik je kazao da će biti nastavljeni projekti koje je započela ova Vlada.

- Infrastrukturni projekti će zasigurno biti podržani, nastavit će se izgradnja kontaktne mreže prema Vogošći, izgradnja tramvajske pruge na Ilidži. Od tih 300 mjera sigurno će se neke preuzeti. To nisu mjere samo ove Vlade, to je interes građana. Sve što je bilo dobro i započeto, treba i dovršiti. To je radila i ova Vlada, projekte koji su bili dobri su nastavili raditi – naveo je Čelik.

Pojasnio je da je Stranka demokratske akcije formirala još jedan klub zbog "prohodnosti u Kolegiju".

- SDA u Skupštini ima najveći broj manadata, 10, a neke političke partije imaju tri pa imaju jedan klub, i predstavnika u Kolegiju. Mi smo odlučili da imamo prohodnost u Kolegiju, kako bismo nesmetano mogli funkcionirati – pojasnio je Čelik.

Čelik je kazao da je 18 zastupnika više od 17, te da je to dovoljan broj da se "naprave temelji i kuća".

- Mi smo kazali da je 18 dovoljno za donošenje odluka koje Skupština treba da donese. Sigurni smo da će nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi ovaj broj rasti i nadam se da će svaki dan nekoliko zastupnika iz opozicije doći u poziciju, pogotovo kad ponudimo naš program rada, odnosno premijer, mandatar, koji će dostaviti svoj program rada kroz ekspoze, vidjet ćete da će biti zasigurno onih zastupnika koji će podržati novi saziv Vlade - zaključio je Čelik.