Na današnjoj sjednici Federalne vlade odlučeno je da se odgodi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) dok se ne formira nova vlast. Odnosno, da o direktoru odlučuje novi saziv Vlade FBiH.

- Ovaj put nije bilo drastičnih preglasavanja kada je riječ o ovoj odluci. Naime, ministri SDA su glasali za odgađanje imenovanja, a za što su bili i dva ministra iz SBB-a Nermin Džindić i Zlatan Vujanović. S druge strane su bili ministri HDZ-a i dva ministra SBB-a Edita Đapo i Vesko Drljača. Uglavnom, odluka je ostavljena za novi saziv Vlade Federacije - kazala nam je Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke.

Najviše šansi za novog direktora FUP-a ima Zoran Galić.

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, kaže kako je logično da nova vlada imenuje i novog direktora.

- Postoji i zakonska odredba da ministar i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog naroda. Da su danas određivali ime direktora, onda bismo došli u situaciju da Bošnjaci budu diskriminirani jer ministar iz reda Bošnjaka, pa samim tim direktor ne bi mogao biti Bošnjak, a ovako se možemo ostaviti mogućnost koalicionim partnerima da se dogovore oko rasporeda ministarskih pozicija i direktora.