open-navfaktor-logo
search
Evropski zvaničnici
Čeka se konačna odluka: I BiH među 54 zemlje čiji će državljani od 1. jula moći ući u EU
Evropski zvaničnici nisu uspjeli postići dogovor jučer, pa se rasprava nastavlja i danas, kojim državama bi se trebao dopustiti, a kojima će biti zabranjen ulazak u Evropsku uniju nakon što 1. jula bude otvorena vanjska granica. 
26.06.2020. u 12:33
get url
text

Portal Euronews objavio je nacrt liste država čiji će državljani moći ući u Evropsku uniju od 1. jula. 

Kada su prije dvije sedmice objavljene smjernice EU-a, evropski zvaničnici su rekli da će pri kreiranju lista uzeti u obzir stopu zaraze u svakoj od država. Kriteriji se temelje na epidemiološkim podacima. Tada je za Euronews rečeno da će na listi zemalja čijim će državljanima biti dozvoljen ulazak u EU biti njih 47, a na listi zabranjenih 54.

Međutim, već jučer broj zemalja iz kojih će se moći ući u EU od 1. jula porastao je na 54. Za sada, dok Brisel ne donese konačnu odluku, na listi prihvatljivih država nalazi se i Bosna i Hercegovina. 

Ovo je spisak prihvatljivih zemalja koji je objavio Euronews: 

Vatikan, Monako, Crna Gora, Andora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Albanija, Turska, Kosovo, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.