open-navfaktor-logo
search
Provjerili smo
Čeka nas uzbudljiva teatarska sezona u sarajevskim pozorištima
Narodno pozorište Sarajevo 14. septembra novu sezonu otvara koncertom Hora i Opere. Uslijedit će predstave Balet Festa i MESS-a, a nakon toga i prva dramska premijera "Uhode" po romanu Derviša Sušića u režiji Lejle Kaikčije
03.09.2019. u 21:01
get url
text
Ilustracija

Nova teatarska sezona uskoro počinje, a za vas smo provjerili šta vas to čeka na repertoarima sarajevskih pozorišta: Narodnom pozorištu Sarajevo, Kamernom teatru 55, Pozorištu mladih Sarajevo i Sarajevskom ratnom teataru SARTR.

Sarajevski ratni teatar SARTR u svojoj 28. Umjetničkoj sezoni, osim redovnih repertoarskih predstava i ove godine planira publici ponuditi i popratne sadržaje, kao što su koncerti, promocije, izložbe, gostujuće predstave i slično.

- Možemo najaviti da i u ovoj sezoni nastavljamo sa koncertnom sezonom "Grlom u Jagode" koju SARTR realizira u koprodukciji sa JAZZ Festom Sarajevo. Prvi koncert ove sezone održat će bend Fish in Oil i to 23. septembra u 20 sati. Također početak nove sezone obilježit će i pripreme i probe na novoj predstavi "Bullyng Collection" koja je nastala prema jednočinkama grupe autora, a u režiji Aleša Kurta. Premijera predstave je planirana u mjesecu novembru. U nastavku sezone, planirane su još tri premijere sa kojima SARTR želi nastaviti baviti se aktuelnim temama na umjetnički izazovan način- istakli su iz SARTR-a.

Do kraja sezone najavljuju premijerna izvođenja predstava:

"Kuća", nastala po tekstu mladog domaćeg autora Benjamina Hasića, a u režiji Alena Šimića. Autor teksta otvara pitanje o tome zašto nismo u stanju živjeti u skladu jedni s drugima, pa čak i s onim najbližima. Da li je u pitanju pojedinac koji je u svojoj suštini destruktivan ili je to okolina ili u ovom slučaju životni prostor koji ga čine takvim. Je li u pitanju generacijski problem ili je u pitanju neizbježna sudbina svakoga ko se nađe u tom prostoru?

"Faust", u režiji Tomija Janežića, jednog od najinovativnijih reditelja u Europi. Tomi Janežić će se u Sarajevskom ratnom teatru baviti središnjim literarnim likom zapadnog svijeta: Faustom. Janežiča ne zanima još jedna verzija Fausta, više ga zanima naš odnos prema tom mitu i šta nam on znači u 21. vijeku. Zanima ga analiza sadržajnih problemskih tačaka zbog kojih se taj mit našao na tako značajnom mjestu u zapadnoj misli i umjetnosti.

"Anđeo Uništenja", prema tekstu Elfride Jelinek austrijske književnice i dobitnice Nobelove nagrade za književnost 2004. godine. Jelinekova u ovom tekstu insistira na razgovoru, na tome da o sopstvenim zločinima moramo govoriti da bismo jednog dana mogli da se pomirimo sa samima sobom i svojom prošlošću.

Narodno pozorište Sarajevo 14. septembra novu sezonu otvara koncertom Hora i Opere. Uslijedit će predstave Balet Festa i MESS-a, a nakon toga i prva dramska premijera "Uhode" po romanu Derviša Sušića u režiji Lejle Kaikčije.

- Planirali smo do kraja oktobra da izađemo sa tom prvom premijerom, a nakon toga ćemo raditi operu "Don Carlo". Do kraja godine imamo u planu i baletnu premijeru o čemu ćemo uskoro govoriti više. Naši planovi su uvijek ambiciozni i profesionalni, naravno limitirajući onim faktorima koji postoje kao što su finansijski i kadrovski, ali trudimo se da se to u javnosti ne osjeti i da izađemo sa vrhunskim projektima.

Igramo naš repertroar, predstave koje su provjerene, koje kod publike dobro idu, a to su: "Snijeg", "Kavkavski krug kredom", "Fistik", "Gazi Husrev- beže", "Buba u uhu", "Ožalošćena porodica", "Zmaj od Bosne", "Uspavana ljepotica"... To su predstave koje su preživjele test publike, a na sreću imamo ih dovoljno. Repertoar nam nije siromašan- istakao je direktor NPS-a, Izudin Bajrović.

Pozorište mladih Sarajevo novu 2019/2020 teatarsku sezonu otvorit će 5. septembra predstavom "Romeo i Julija" u okviru Juventafesta. U okviru ovog festivala publika će imati priliku gledati sljedeće predstave: "Things I want to say but never will", "Šine", "Je li slučaj slučajan?", "13"...

Premijera predstave "All inclusive" bit će upriličena se 20. septembra. U ovoj predstavi, koja je magistarski rad studentice Amile Terzimehić, učestvuju osobe sa invaliditetom u kojoj će publika po prvi put imati priliku vidjeti osobe u kolicima koje plešu. U autorskom timu predstave, koja je prilagođena za publiku sa posebnim potrebama, rade Ena Kurtalić, Jasmin Džemiđić i Merima Dervović.

U sklopu 59. internacionalnog teatarskog festivala MESS, na sceni Pozorišta mladih će se igrati predstave: "Bajka o izgubljenom vremenu", "Princeza na zrnu graška" i "Revolucija tijela čekanje".
U okviru redovnog repertoarskog programa igrati će se: "Avanture Tom Sawyera", "Čarobna lampa", "Mali princ", "Antigona", "Princeza na zrnu graška", "Vrli novi svijet", "Vremenski tunel", "Trg Ratnika", "Ime", "Mali Muk", "Crvenkapica", "Aladin", "Patkica blatkica", "Zaljubljeni krokodil", i druge. Aktivnosti u sklopu programa Otvoreno u PM nastaviće se na Velikoj sceni Pozorišta mladih, koje i u ovoj sezoni ostaje otvoreno za inovativne, originalne i kreativne projekte mladih profesionalaca iz svih umjetničkih oblasti, i aktivno u prilagođenju teatarskih predstava za osobe sa posebnim potrebama.

Klasična bajka "Ljepotica i zvijer" će doživjeti teatarsku adaptaciju u Pozorištu mladih Sarajevo u režiji Adisa Bakrača. Premijerno izvođenje se očekuje krajem oktobra. Ova predstava će biti prilagođena slijepim i slabovidnim, te gluhim i nagluhim osobama u vidu titlova i audio deskripcije. Izvođenje novogodišnjih predstava u Pozorištu mladih Sarajevo postalo je tradicionalno te će se i ove zime igrati predstava za najmlađu sarajevsku publiku. U pitanju je predstava "Snješko Bijelić" sa lutkarskim elementima u režiji Aleksandra Pejakovića.

Kamerni teatar 55 u novoj sezoni vjernu pbliku dočekat će sa svojim kultnim predstavama, ali i novim projektima koji će okupiti najbolje reditelje, dramaturge, producente...

- Za 15 dana krećemo sa novom predstavom "Probudi me kad završi" mladog dramaturga Mirze Skenderagića. Inače ta predstava i taj tekst nagrađeni su prvom nagradom Hartefacta u Beogradu, u konkurenciji više od 50 tekstova, i ja mu na tome čestitam. U narednih sedam dana znat ćemo i reditelja. Ponovo će sigurno biti jedan mladi reditelj, jer nastavljamo našu praksu u Kamernom teatru da dajemo šansu mladim rediteljima, našim ljudima iz BiH. I mislim da je to potvrđeno kao veoma uspješan koncept, jer su u zadnje tri godine u našem teatru napravili velike uspjehe. Među njima su Saša Peševski, Boris Lalić, Adnan Lugonjić... brojne diplomske predstave, što je rezultiralo promoviranjem značajnih mladih glumaca, pisaca, reditelja, producenata. Mi u svom dvorištu imamo sjajnih talentiranih mladih ljudi koji su spremni da preuzmu sudbinu bh. teatra u svoje ruke. Naravno da treba dovoditi i značajne reditelje, tu treba da rade najbolji reditelji i iz regije, ali mi nastavljamo sa našim konceptom, i mislim da će premijera predstave biti početkom novembra- kazao je direktor Kamernog teatra 55, Emir Hadžihafizbegović.

Ističe da se njegov tim priprema za MESS, na koji su pozvani da učestvuju sa predstavom "Sjećaš li se Doli Bel".

- Do nove godine čeka nas velika turneja sa tom predstavom. Idemo na Dane Gavele, igramo u takmičarskom programu, idemo u Zaječar i Osijek, imamo i jedan festival u Sloveniji u Novoj Gorici, otići ćemo i do Budve i Tivta. Prva polovina decembra je rezervirana za festival Dani Jurislava Korenića koji sve više i više raste. Mi dobijamo pozive raznih teatara koji izražavaju želju da budu dio njega. To je jedna priča koja će, vjerujem, postojati dok je Kamernog- pojasnio je Hadžihafizbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.