Cavusoglu boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu i prvi je šef turske diplomatije koji je to učinio u proteklih 15 godina, a nakon sastanka s izraelskim kolegom Yairom Lapidom, istakao je da je, uprkos razlikama u stavovima, korisno nastaviti dijalog.

- To bi trebalo da se zasniva na međusobnom poštovanju i uvažavanju međusobnih zabrinutosti. To će biti od koristi, ne samo za naše bilateralne odnose, već i za mir u našem regionu - naglasio je Cavusoglu.

Dalje je kazao da je s Lapidom razgovarao i o regionalnim temama te je istakao kako rad na pozitivnoj agendi može pomoći u konstruktivnijem rješavanju nesuglasica.

- Zaista, dijalog koji smo uspostavili na nivou šefova država prošlog ramazana, također je doprinio nastojanjima da se očuva mir - kazao je Cavusoglu.

Prirodna osnova za partnerstvo

Ističući kako je postignuta saglasnost o ponovnom uspostavljanju tehničkih sastanaka između ministarstava i relevantnih javnih institucija Turske i Izraela, Cavusoglu je rekao da postoji suglasnost o potrebi obnove bilateralnih odnosa na mnogim poljima i uspostavljanja različitih mehanizama saradnje, uključujući i pokretanje pregovora o civilnom zrakoplovstvu.

Cavusoglu je također kazao da ekonomije Turske i Izraela imaju prirodnu osnovu za partnerstvo jer se radi o ekonomijama koje su geografski bliske i koje se međusobno upotpunjuju.

- Turska i Izrael su u oba pravca među deset najvećih trgovinskih partnera. Uprkos poteškoćama s kojima se suočavamo, kao što je COVID-19 i uprkos razlikama iz prošlosti, naš obim trgovine je nastavio da raste - poručio je turski šef diplomatije.

Cavusoglu i Lapid su danas razgovarali i o palestinsko-izraelskom pitanju, a turski ministar je kazao kako vjeruje da rješenje na bazi uspostave dvije države u okviru parametara Ujedinjenih nacija predstavlja jedinu opciju za trajni mir.

- I to je ono što mi zaista želim vidjeti, trajni mir na Bliskom istoku - rekao je Cavusoglu.

Kazao je kako također vjeruje da će normalizacija tursko-izraelskih veza imati pozitivan efekat na mirno rješavanje palestinsko-izraelskog konflikta.

- Kao i uvijek, Turska ima konstruktivnu ulogu. Sada je Turska spremna da doprinese naporima ka dijalogu i preuzme odgovornost - zaključio je Cavusoglu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid izjavio je da Izrael ne očekuje samo napredak u diplomatskim i sigurnosnim odnosima sa Turskom, već očekuje napredak i u ekonomskoj saradnji. Nakon sastanka sa Cavusogluom novinarima je kazao da su postigli dogovor o obnavljanju inicijative za rad zajedničke ekonomske komisije.

Ističući da su se politički odnosi između Izraela i Turske poboljšali i tokom pandemije COVID-19, Lapid je rekao da je Cavusoglu prvi šef turske diplomatije koji je posjetio Izrael nakon 15 godina i da Izrael sada očekuje poboljšanje odnosa u diplomatiji, sigurnosti, kao i u ekonomskim odnosima.

Izraelci vole Tursku

- Dogovorili smo se da ponovo pokrenemo zajedničku inicijativu ekonomske komisije Turske i Izraela. Radit ćemo na novom sporazumu o civilnom zrakoplovstvu između dvije zemlje - rekao je Lapid.

Šef izraelske diplomatije dalje je kazao da Izraelci vole Tursku i da svakodnevno u Tursku putuje hiljade njegovih sunarodnjaka. Lapid je zahvalio Cavusogluu na posjeti i efikasnom, iskrenom i produktivnom dijalogu te je dodao da su danas nacrtali novi okvir za razvoj budućih odnosa između dvije zemlje.

- Turska i Izrael su uvijek znali kako se vratiti dijalogu i saradnji. Narodi sa dugom historijom uvijek znaju kako zatvoriti poglavlje i otvoriti novo. To je ono što radimo ovdje danas - rekao je Lapid i dodao da se radi o dvije regionalne sile sa dubokim historijskim vezama među njihovim narodima.

Naglasivši da se ne treba zaboraviti da su Turska i Izrael imali uspone i padove u bilateralnim odnosima, Lapid je kazao da Izrael pamti da je Turska bila prva muslimanska zemlja koja je priznala njegovu nezavisnost 1949. godine.