Senat Univerziteta u Sarajevu zakazao je za danas vanrednu sjednicu, a kako je navedeno u najavi, tema će biti obustava nastave Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj ranije je javno govorio na ovu temu, kao i članovi Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta. Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu 24. oktobra donijelo odluku da se "do daljnjeg, a po hitnom postupku, obustavi izvođenje nastave/angažmana na svim ciklusima studija i svim fakultetima grupacije medicinskih nauka UNSA", o čemu su obavijestili i Rektorat UNSA, tražeći da se o ovoj odluci izjasni Senat Univerziteta.

Tim povodom je nešto prije najavljenog termina održavanja sjednice Senata održana konferencija za medije na Medicinskom fakultetu. Dekanesa Medicine prof. dr. Semra Čevaljuga kazala je kako se novonastali problemi tiču cijele "medicinske grupacije" Univerziteta u Sarajevu te da su ranija upozoravanja sa Medicine bila ljudska, zakonita i moralna obaveza.  

Čavaljuga je objasnila i da se nastava zapravo odvija na Medicini, ali ne na drugim fakultetima gdje se predaju matični predmeti sa medicine, odnosno gdje predaju profesori Medicine. 

-Nastavno osoblje Medicinskog fakulteta radi najviše na cijelom Univerzitetu, izvodi se nastava ne samo za studente Medicinskog fakulteta, nego i za studente svih fakulteta iz medicinske grupacije, ali i za studente brojnih drugih fakulteta na Univerzitetu u Sarajevu. Mi ukazujemo na taj problem da naši profesori i asistenti rade preko norme, više od punog radnog vremena. Međutim, za taj naš rad se ne može naći finansiranje za osoblje Medicinskog fakulteta, iako smo jedan od fakulteta koji ostvaruje najveću zaradu na Univerzitetu, ne samo u pogledu nastave nego i istraživačkih i dijagnostičkih aktivnosti - rekla je Čavaljuga. 

Dodala je kako neki stariji profesori rade i do četiri puta više od zakonom propisane norme.

-Činjenica da imamo tako obimno, a neplaćeno opterećenje, ne samo da je protivzakonito, nego je i pogubno za fakultet. Tako se tendenciozno uništava razvoj i putanja ovog fakulteta za napredak - ustvrdila je te detaljno objasnila odnos broja studenata, sati izvedene nastave i projekcija budžeta za Medicinski fakultet. Dodala je i kako ostali fakulteti iz medicinske grupacije za čije studente se izvodi nastava, nisu učestvovali u nabavci opreme koja se tom prilikom koristi, a koju nabavljaju iz budžeta Medicine.

-Mi smo to finansirali do ove godine. Kako se desilo zatvaranje računa, mada smo još u statusu pravnog lica, Medicinski fakultet je nezavisna ustanova koja je prešla na trezorsko poslovanje u februaru ove godine, sva naša sredstva su postala budžetska i mi ne možemo dobiti novac ni za obično zanavljanje kompjutera, miskropa... Jedva možemo i za naše studente da nabavimo. Što se tiče rada nastavnika, dešava se da će npr. Stomatološki fakultet biti preplaćen, a mi ćemo biti potplaćeni. Identično je i za druge fakultete jer se budžeti računaju po fakultetima i broju studenata. Umjesto da Univerzitet, rektor i Vlada Kantona Sarajevo, odobre upošljavanje novih asistenata, doktora medicine... I tako doprinese podmlađivanju našeg osoblja, o čemu su upoznati i premijer KS i ministar finansija, rektor raspolaže javnim novcem tako što u službu Rektorata zapošljava administraciju koja dovodi do haosa i na našem fakultetu, kao i na drugim - rekla je. 

Dodala je da je neophodno zaposliti više od stotnu novih ljudi kako bi se adekvatno izvodila nastava. 

-Zapošljavanje neće niko da odobri, a prekovremeni rad i normu neće niko da prihvati da treba da se plati - rekla je Čavaljuga uz opasku da se i zbog toga "neprestano izmišljaju i kreiraju afere u vezi s Medicinskim fakultetom, usljed jalovog tumačenja zakona i slobodne rektorove interpretacije".

-O akademiji diskutuje, izvinite, ali inkompetentna politika i tendenciozno se ruši javna ustanova od vitalnog značaja za našu državu - rekla je Čavaljuga. 

Što se tiče nastave, rektor je bio dužan da osigura nastavu potpisivanjem ugovora sa Kliničkim centrom UNSA. Medicina taj ugovor ima već dugo. 

-I KCUS i mi smo upozoravali i u prethodnoj školskoj godini nebrojeno puta, i usmeno i pismo, pitali šta je sa ugovorom između priznate naučne baze i UNSA, kako bi se izvodila nastava i na drugim fakultetima?! Jednostavno rečeno, nećemo da radimo nezakonito - rekla je.

Detaljnije možete pogledati u videu.