U razgovorima o ekonomskom programu sa HDZ-om fokus je bio na rasterećenju rada, energetskim i infrastrukturnim projektima, proizvodnji hrane, turizmu, razvoju strateških industrija i tako dalje, kaže Čavalić.

Da bi se rasteretila privreda smanjenjem poreza i doprinosa, trebaju se pronaći drugi izvori finansiranja. Stoga je jedno od pitanja koje se nameće u javnosti da li se u ekonomsokom programu spominje i veće oporezivanje kladionica.

- Pitanje oporezivanja kladionica nije otvoreno u obavljenim razgovorima "Osmorke" i HDZ-a BiH što ne znači da neće biti nekad otvoreno. Znam da se oporezivanje kladionica u javnosti opisuje kao neka kontroverza, odnosno pitanje koje se izbjegava, a što se mene lično tiče, to je otvoreno pitanje za Stranku za BiH da ga kasnije namećemo. Mislim da ne treba ništa biti tabu tema. Lično, kao šef Kluba SBiH u Federalnom parlamentu neću štititi kladioničarski lobi – kaže Čavalić.

Naš sagovornik ističe da je Stranka za BiH, u okviru "Osmorke", u razgovorima s HDZ-om dala najveći doprinos kada je u pitanju ekonomija i energetika.

- Ukoliko se ništa od toga ne realizuje i zaključimo nakon određenog vremena da nema ništa od realizacije ekonomskih programa koje smo predložili, mi nećemo biti partneri. To je naš uvjet od početka pregovora – ističe Čavalić.