open-navfaktor-logo
search
Sokole ga iz Beograda
Čamparu hvali Karadžićev ratni ministar: On je dobar Bošnjak, nije ponikao iz medrese
Tomislav Kovač, javnosti poznat kao ratni komandant policije na Ilidži, a kasnije i ministar unutrašnjih poslova RS-a iz ratnog perioda, čest je gost srbijanskih televizija gdje širi velikosrpsku i ratnohuškačku propagandu, a u posljednjem gostovanju na Televiziji Happy, ocjenjivao je i ko je dobar Bošnjak, a ko ne. 
23.10.2020. u 13:08
get url
text

Kovač, čovjek od povjerenja Radovana Karadžića, zvanično je u 2017. godini u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine optužen za zločine u Srebrenici i Žepi. 

Zanimljive su bile njegove opservacije o dešavanjima u BiH u vezi sa obavještajno-sigurnosnim sektorom te dešavanjima unutar SDA. 

Tomislav Kovač na TV Happy 22. oktobra 2020. godine odgovarajući na pitanja Milomira Marića o Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e, te Aljoši Čampari, ministru unutrašnjih poslova FBiH koji je nedavno izbačen iz SDA, doslovno je rekao: 

- Ne znam koliko znate dešavanja unutar SDA? Što je Bakir ovo..., što ja Dodika prozivam da tog Osmicu makne? Zašto? Nemoj da kukaš protiv njega, nemoj da ga tvoj predsjednik Savjeta (Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, op. a.) predlaže, pa da ti protiv njega. Miči tog prevaranta, kriminalca. 

Kada je detektovao ko je prepreka za ostvarivanje ciljeva Miloradu Dodiku i koga treba maknuti, Kovač dalje objašnjava: 

- Imamo unutar SDA dobrih Bošnjaka, dobrih Bosanaca. Ali pametnih ljudi. To su ovi Hercegovci, Aljoša Čampara. On je sin Avde Čampare, koji je bio tužilac i prije rata. Ja sam mu s majkom radio, to je jedna intelektualka, velika dama. On nije ponikao iz medrese, on je nik'o iz te komunistričke vlastele, ako možemo da kažemo obrazovanih ljudi, genetski visprenih ljudi... - opisuje Karadžićev čovjek od povjerenja. 

VEZANI TEKST - Ko i kako godinama nastoji urušiti OSA-u: Hronologija pokušaja uklanjanja Osmana Mehmedagića

Tumači dalje Tomo Kovač kako sada "imamo sukob Aljoše Čampare, Denisa Zvizdića koji su nesumnjivo obrazovani ljudi, veliki Bošnjaci, veliki Bosanci" sa ovom drugom "strukturom Izetbegovića gdje je Osmica". 

- Sad je Bakir okrenuo u unutrašnji njihov sukob tu službu. Je l' mu izašao ovaj Aljoša Čampara i rekao: Ti držiš Osmicu koji se bavi spletkama i čovjeka koji je došao do druge godine fakulteta. Evo, ne treba Dodik da govori ili Tomo Kovač, ili Republika Srpska da govori da je neko došao do druge godine fakulteta - govori Kovač objašnjavajući kako Dodik ne treba "prljati ruke" kad već Aljoša Čampara odrađuje taj posao u vezi sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i njenim direktorom Osmanom Mehmedagićem. 

Osim opservacija o Mehmedagićevoj diplomi, optuženi za ratne zločine Tomo Kovač je kazao kako je Američki univerzitet u BiH, čiju diplomu ima Mehmedagić, "univerzitet gdje se školuju ekstremisti iz SDA", pa je i zemljama članicama Kvinte poručio da ih "sram bilo zbog toga što dozvoljavaju". Zemlje Kvinte su SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija. 

Kako je Faktor ranije pisao, na nedavnom sastanku u Beogradu su Milorad Dodik, Dragan Čović i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, između ostalog, razgovarali o smjeni rukovodstva OSA-e. Samo dva dana kasnije Mehmedagić je pozvan u Tužilaštvo BiH kako bi dao iskaz u dva predmeta koja su otvorena protiv njega. Šest dana nakon ispitivanja u Tužilaštvu BiH, tužilac Oleg Čavka je podigao optužnicu protiv Mehmedagića. 

Prema pisanju medija, upravo je Aljoša Čampara čovjek koji navodno stoji iza anonimnih prijava protiv Osmana Mehmedagića, a preko kojih direktora OSA-e pokušavaju ukloniti sa te pozicije i tako obezglaviti i urušiti Obavještajno-sigurnosnu agenciju, jednu od rijetkih institucija nad kojom Milorad Dodik i Dragan Čović nemaju kontrolu. 

VEZANI TEKST - Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave

Prema svjedočenju Amine Ohranović u Federalnoj upravi policije (FUP), ona je predala prijave u pošti na Alipašinom Polju, a na zamolbu svoje prijateljice i Čamparine savjetnice Mirele Bubalo. Prema vlastitom priznanju, Ohranović se nakon što su snimci iz pošte, na kojima se vidi kako predaje pošiljku, procurili u javnost, našla u problemima, a tješio ju je lično Čampara i govorio da se "ne sekira zbog toga".

Ministar Čampara sinoć je na TVSA izbjegavao direktan odgovor na pitanje da li poznaje Ohranović. 

U posljednje vrijeme Tužilaštvo BiH je zaprimilo prijave i protiv drugih ljudi i njihovih kompanija, poput Muje Selimovića, vlasnika Oslobođenja i O kanala. Kakve li koincidencije, Oslobođenje je u nekoliko navrata objavljivalo tekstove u kojima se iznose tvrdnje koje kompromitiraju Čamparu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.