Čaj od cvijeta lipe se koristi tradicionalno kao pomoć kod uznemirenosti, respiratornih infekcija i probavnih tegoba.

I zaista, čaj od lipe će vam pomoći da se opustite na samom kraju dana. Ovaj napitak djeluje smirujuće na nervni sistem i zahvaljujući blagom sedativnom dejstvu preporučuje se za ublažavanje simptoma anksioznosti i stresa. Potpomaže opuštanje mišića tako da može da smanji i bolove kod tenzionih glavobolja.

Ovaj čaj također poboljšava cirkulaciju i podstiče znojenje tako da se koristi i za snižavanje povišene tjelesne temperature kod prehlade i gripa. Pomaže u liječenju bronhitisa, i smiruje iziritirano grlo i kašalj koji se mogu javiti usljed alergije ili suhog i hladnog vazduha. Čaj od lipe također djeluje kao diuretik i podstiče izbacivanje nagomilane tečnosti iz organizma.

Još jedan razlog zašto bi uvijek trebalo da imate čaj od lipe kod kuće jeste i njegovo blagotvorno dejstvo na digestivni trakt. Ovaj čaj pomaže kod bolova u stomaku usljed nadutosti, gasova, grčeva i dijareje. 

Sam čaj se pravi tako što se supena kašika cvijeta lipe prelije sa 200 ml ključale vode. Sud se poklopi i ostavi da stoji 10 minuta. Čaj bi zatim trebalo procijediti i po želji zasladiti. Preporuka je da se pije dvije do tri šolje čaja dnevno.