Premijer Malezije YAB Tun dr. Mahathir bin Mohamad pomno prati realizaciju ugovora između Agrokomerca i Perak Halal Corporation, agencije za halal-industriju malezijske države Perak, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke, nakon sastanka sa malezijskim premijerom danas u Kuala Lumpuru.

Dodao je da je ugovor kojim je predviđena investicija od 20 miliona eura u proizvodnju piletine i jaja u pogonima Agrokomerca potpisan na ovogodišnjem Sarajevo Halal Fair-u u septembru, a premijer Mahathir veoma je zainteresovan da se saradnja na polju halal-industrije nastavi razvijati i dalje.

- Ideja je da se BiH pozicionira kao platforma za proizvodnju halal-hrane za evropsko tržište - kazao je Bukvić.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji Emir Hadžikadunić.

Tokom sastanka Bukvić je premijeru Mahathiru prezentirao i rad Bosna Bank International, jedine banke u BiH koja posluje u skladu s islamskim principima i koja u posljednjih desetak godina bilježi stalan rast poslovanja, i pozvao ga na Sarajevo Business Forum koji će se 11. put zaredom održati u aprilu 2020. godine. Dr. Mahathir, koji je i počasni osnivač SBF-a, najavio je dolazak u skladu sa njegovim državničkim obavezama.

Bukvić i ambasador Hadžikadunić sastali su se danas i i sa YB Dato' Seri Mohamed Azmin bin Alijem ministrom ekonomiju Malezije i predstavili mu mogućnosti investiranja i privredne saradnje. Ministar YB Azmin Ali je potvrdio dolazak i učešće na 11. SBF-u u cilju daljeg povezivanje ekonomija dvije zemlje.