Bukvarević u posjeti Turskoj

Objavljeno: 05.02.18 u 10:41

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja koje baštine tradiciju Armije Republike BiH, Šerif Patković, na poziv Udruženja „Gazije“ iz Turske i gradonačelnika Istanbula, bili su u posjeti ovom gradu.

Bukvarević se sastao s gradonačelnikom Istanbula Mevlütom Uysalom i zahvalio se na svemu što Republika Turska radi za Bosnu i Hercegovinu. Prezentovao je i projekte koje realizira Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata.

Radi se o projektima pomoći u zapošljavanju boračkih kategorija, na prvom mjestu zapošljavanju djece šehida i zapošljavanje kroz boračke zadruge. Kako već postoji 80 boračkih zadruga, planiran je projekat Sajam boračkih zadruga, koji će biti održan u Sarajevu u drugoj polovini ove godine.

Bukvarević je uputio poziv gradonačelniku Istanbula da bude gost Sajma i Bosne i Hercegovine, te da pomogne u povezivanju kompanija iz Istanbula i boračkih zadruga, u cilju što veće proizvodnje i plasmana proizvoda koje proizvode boračke zadruge.

Patković je upoznao gradonačelnika Uysala s ciljevima boračkog zadrugarstva, a to je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija i njihova rehabilitacija te ga informisao da je oformljen Borački zadružni savez Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti nosilac udruženog djelovanja boračkih zadruga i najavljenog Sajma boračkog zadrugarstva u Sarajevu.

Federalni ministar se sastao i s ministrom kulture i turizma, odnosno dopremijerom Vlade Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Na prijemu kod dopremijera, istaknuta je opredijeljenost Bosne i Hercegovine na njenom evropskom i NATO putu i još jednom iskazana zahvalnost predsjedniku, Vladi i narodu Republike Turske na podršci Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima.

Tom prilikom je istaknuto zajedničko opredjeljenje za daljnji razvoj odnosa na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu. Posebno se razgovaralo o razvoju kulture sjećanja na sve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, s posebnim akcentom na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Najavljeno je da će iz Turske, putem udruženja „Gazije“, doći do 1.000 učesnika Marša mira, a domaćini će biti predstavnici Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.