Bugarska počasni gost 34. Međunarodnog festivala Sarajevska zima

objavljeno: 11.01.2018. u 13:22

Koncert "Susret kultura: Od Brassa do džeza" Bugarskog Gardijskog orkestra koji će 7. februara biti upriličen u Narodnom pozorištu Sarajevo, otvorit će ovogodišnje, 34. izdanje Međunarodnog festivala Sarajevska zima. 

Počasni gost Festivala je Republika Bugarska, zemlja koja predsjedava Vijećem Evropske Unije, a specijalni gosti su azijske zemlje, organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018. do 2020. – Južna Koreja, Japan i Kina.

- Za 34. Internacionalni Festival Sarajevo – Sarajevska zima 2018. stiglo je 415 aplikacija vrhunskih umjetničkih projekata koji su odgovorili na poziv organizatora da se predstave pod motom SWF-Drugo lice svijeta. Čast nam je što Bugarska, koja u narednih šest mjeseci predsjedava EU¸-om, praktično otvara sezonu "Drugo lice svijeta". Bugarska historija je naš link različitosti za sve ono što se dešava na Balkanu - kazao je direktor Sarajevske zime, Ibrahim Spahić.

Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, čestitala mu je na sjajnom kontinuitetu kojim je održao Festival, koji je na pokupljao umjetnike iz cijelog svijeta i pružao mogućnost da Sarajevo u februaru i martu bude centrom, ne samo regionalnih nego i svjetskih dešavanja.

- Festival je prostor i vrijeme koje nam otvara mogućnost za radost, koje otvara mogućnost da i publika kao i umjetnici dožive nešto novo i posebno. Dolaze nam tri naslova, jedan iz Turske, drugi iz Srbije, treći iz Hrvatske. Već u februaru, imat ćemo priliku da gledamo sjajnu predstavu "Rane", koja dolazi iz Turske. Drugi naslov nam dolazi iz Narodnog pozorišta iz Beograda. Radi se o sjajnoj baletnoj predstavi. A treći naslov će vam biti posebno zanimljiv, a to je baletna predstava "Derviš i smrt" koja nam dolazi iz Hrvatskog kazališta Split- istakla je Hašimbegović.

Program 34. izdanja koncipiran je tako da prezentira baštinu savremene umjetnosti i i budućnost modernog svijeta. Autorica vizuelnog identiteta Sarajevske zime je dizajnerica Mila Melank, a autor crteža akademski slikar Mensur Porović.

Prisutnim medijima obratila se i ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa.

- Sarajevska zima je praznik kulture i praznik naših odličnih odnosa. Već prvu noć Festivala imat ćete priliku da čujete bugarsku muziku, a naš orkestar dan poslije nastupit će i u Banja Luci. Dvanaestog marta čeka nas izložba "Bajka o Bosni I Hercegovini" slikara Svetla Radulova, koja je posvećena bugarskom predsjedavanju Vijećem Evropske Unije, a od 8. do 10. marta u okviru Sedmice bugarskog filma bh. publika moći će pogledati tri filma: "The World is Big and Salvation Lurks Around the Corner", "Losers" i "Monkey"- istakla je Cvetkova-Karabaševa.

Sarajevska zima od 1984. godine je internacionalna spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta i za svoju misiju Festival i njegov organizator dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja Vijeća Evrope, UNESCO-a, Evropske Asocijacije Festivala, kulturnih centara Evrope i svijeta.