Kako nam je ispričala čitateljica, njen sin krajem prošle sedmice počeo je da kašlje i da mu curi nos. Budući da je dijete sklono alergijama, dali su mi Flonidan i ispirali nosić, a sutradan je i ona dobila temperaturu i počela kihati.

- U ponedjeljak nisam otišla na posao i odmah sam zvala doktoricu u svom Domu zdravlja. Ona mi je rekla da ne smijem doći kod nje jer imam temperaturu, ali da me može poslati u Covid-ambulantu. Ja nisam željela rizikovati da tamo dobijem koronu jer nisam bila sigurna jesam li zaražena – kazala nam je.

Budući da, kako nam je ispričala čitateljica, ona ima astmu, doktorica joj je rekla da se mora testirati peti dan od pojave simptoma.

- Pošto sam joj rekla da smo se mi sami od sebe "samoizolirali" čim su se simptomi javili, rekla nam je, da nam ne bi pisala samoizolaciju, da ostanemo kući i budemo odgovorni. Dodala je da ih kontaktiramo ako se pogoršaju simptomi, kako bi nas poslali u Covid-ambulantu, a ako ne, da čekamo testiranje – istakla je.

U međuvremenu je i suprug imao nekoliko simptoma, te je cijela porodica testirana. Na svu sreću, kako je kazala čitateljica, svi su negativni i najvjerovatnije se radilo o malo većoj prehladi.

S druge strane, uposlenica jedne institucije je došla na posao dan prije nego je test pokazao da je pozitivna na koronavirus. Žena je, kako su nam ispričale njene kolege, par dana prije samoinicijativno uradila serološki test koji je bio negativan, ali naknadni test rađen u Domu zdravlja bio je pozitivan. Sve kolege koje su bile sa njom u kontaktu, ali i njihovi supružnici, morali su ići u samoizolaciju i dobili su rješenja o zabrani kretanja, iako ne pokazuju niti jedan simptom koronavirusa.

Čak je bilo i slučajeva da ljekari domova zdravlja upućuju u samoizolaciju osobe koje nisu imale kontakt, ali su pokazali neki od simptoma koronavirusa, poput, naprimjer, temperature. U tim slučajevima rješenje o zabrani kretanja u trajanju od 14 dana ostajalo je na snazi, bio test pozitivan ili negativan.

Kontaktirali smo dr. Muhameda Ahmića, direktora JU Domovi zdravlja Sarajeva, i pitali da li doktori mogu selektivno odlučivati koga će upućivati u samoizolaciju ili ne.

- To stvarno nije pitanje za mene, morate pitati te doktore koji su tako "odlučili". To je meni prva informacija da se tako nešto desilo, kao u prvom slučaju koji ste naveli. Mislim da je neodgovorno da neko ko ima sve simptome ne ide u samoizolaciju i da mu se kaže da "bude odgovoran". To se ne smije dešavati. Svaki slučaj pojedinačno doktor treba da procijeni i, naravno, da propiše samoizolaciju ukoliko neko pokazuje simptome – zaključio je dr. Ahmić.