U Velikoj Britaniji je trenutno 47.806 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 4934 ljudi.

Dosad se 93-godišnja Elizabeta II. vanredno obratila na početku Zaljevskog rata 1991., nakon pogibije princeze Dijane 1997., nakon smrti kraljice majke 2002. i povodom svog "dijamantnog jubileja" 2012. godine.

Kraljicin govor snimljen je u četvrtak u palači Windsor te je večeras emitiran na britanskoj televiziji te na profilima kraljevske porodice na svim društvenim mrežama. Njen govor trajao je tek nešto više od četiri minute.

- Ovo je golemi izazov za našu zemlju. Naši životi su drukčiji. Za početak se želim zahvaliti svima u javnim službama, a najviše ljekarima i svima u zdravstvenom sistemu koji rade za sve nas. Svaki sat njihova rada vodi nas sve bliže prema konačnom cilju i vjerujem da svi dijelite moje zahvale njima - rekla je kraljica na početku obraćanja.

- Vrijeme je da se pridružimo svim nacijama diljem svijeta koje su u istoj borbi kao i mi. Nije lako, ali neka vas tješi činjenica da će doći bolji dani. Bit ćemo ponovno s našim prijateljima. Vidjet ćemo se. Iako je izolacija teška, brojni ljudi različitih vjeroispovijesti i oni koji nisu vjernici imaju dobru priliku malo usporiti, odmoriti se i opustiti uz molitvu i meditaciju - dodala je kraljica.