open-navfaktor-logo
search
Religija u školstvu
Bratić: "Svetosavska nagrada" je još jedan vid diskriminacije Bošnjaka u RS-u
Posljednji u moru diskriminatorskih poteza prema Bošnjacima u bh. entitetu Republika Srpska je insistiranje tamošnje vlasti da se nastavnom osoblju u ovom dijelu BiH dijeli priznanje "Svetosavska nagrada". 
28.07.2020. u 11:13
get url
text

Kao da su svi učitelji, nastavnici i profesori srpske nacionalnosti. Član Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a Senad Bratić (SDA) izrazio je žaljenje jer nije bilo spremnosti da se prihvati prijedlog Bošnjaka da se dođe do kompromisnog rješenja u vezi sa Zakonom o srednjem obrazovanju u RS-u.

- To je neprimjeren potez. Radi se o obrazovanju koje u sekularnoj državi ne treba da bude opterećeno religijskim, vjerskim motivima. Da se ovako nešto dešava u FBiH, da se želi dodjeljivati priznanje, recimo bajramska nagrada, ja bih bio principijelan i glasao bih protiv. Ovako imamo na djelu još jedan vid diskriminacije Bošnjaka u RS-u, kako učenika tako i nastavnog osoblja. Jednostavno, nije demokratski, kao da ne živimo u 21. vijeku. Obrazovanje je najvažni sektor u kreiranju naše budućnosti – kaže Bratić.
 
U borbi protiv ovog vida diskriminacije naredni korak je žalba nadležnom tijelu Ustavnog suda RS-a.
 
- Ukoliko tu ne dođe do prihvatljivog rješenja, sljedeća adresa bit će Ustavni sud BiH – ističe Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.