navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Glumac i muzičar

Branko Đurić Đuro: Jako malo nam je potrebno za miran i sretan život

Branko Đurić Đuro kao i većina umjetnika s nestrpljenjem čeka da se popravi epidemiološka situacija u regionu i da ponovo počne da svojim predstavama nasmijava publiku širom regiona, ali i da se druži sa ljubiteljima pjesama "Bombaj štampe".

Objavljeno: 19.08.2020. u 09:11
get url
text

Popularni glumac, muzičar i režiser koji nikog ne ostavlja ravnodušnim za čitaoce Faktora otkrio je kako provodi vrijeme, kada publika može očekivati novi album, da trenutno piše novi roman...

Karantin ste sa porodicom proveli na moru u Fiesi u Piranskom zaljevu. Nakon prinudnog odmora, gdje provodite vrijeme, šta se novo dešava kod Vas, šta pripremate i na čemu sada radite?

- Da, srećom sam prijavljen u Fiesi i kad je bilo zatvaranje po općinama, mogli smo se prebaciti tamo i lakše podnijeti doba karantina. Imamo i mali vrt, pa smo bili obskrbljeni i sa povrćem sve vrijeme. Trenutno plovimo Jadranom bez ikakvih velikih planova.

Koliko Vam je prijala izolacija, s obzirom na to da ste prije nje imali puno posla, jeste li se konačno dovoljno odmorili? Šta Vam je najviše nedostajalo? Šta ste pisali?

- Moram priznati da mi je na neki način prijalo sve ovo. Dane sam provodio pišući i vozeći se biciklom po slovenskoj obali. Nastavio sam pisanje romana kojeg sam počeo prije par godina i to me je jako zabavljalo. Uglavnom, za mene je to bio jako meditativan period.

Šta je Vas i Vašu porodicu naučio ovaj period u kojem je skoro cijeli svijet stao?

- Uvjerio sam se u nešto što sam i prije znao - jako malo nam je potrebno za miran i sretan život.

"Bombaj štampa" je u junu predstavila singl "Udari me nečim". Reakcije su, očekivano, fantastične, no kada ćete snimiti spot za njega i šta je novo na čemu grupa radi? Hoće li album ugledati svjetlo dana do kraja godine?

- Ovo sve nas je svakako zaustavilo, kao i sve druge ali pripremamo spot za pjesmu. Radi se o crtanoj verziji koju nam radi fantastični Adi Ćatović. Ide sporo, jer on crta ručno svaki kadar, ali ono što sam do sada vidio je zaista fenomenalno.

Šta se dešava sa nastupima grupe? Poznato je da je dosta festivala i koncerata otkazano, imate li vi zakazane svirke u avgustu i tokom jeseni? Kakva su Vaša očekivanja, hoćemo li uskoro drage muzičare i grupe slušati i gledati uživo na bini?

- Sve se mijenja iz dana u dan i nadam se da ćemo uskoro početi ponovo nastupati. Za sada smo morali otkazati sve dogovorene svirke.

Najavljivali ste ljetnu turneju sa "Đurologijom" po Jadranu i izvođenja na otvorenim scenama. Jeste li i gdje to realizirali? Na kojim pozornicama ćete se družiti sa publikom do kraja ljeta?

- Otkazao sam sve zakazane predstave. Isuviše stresno je razmišljati o tome i biti konstantno u nedoumici, hoće li se promijeniti mjere, hoće li se moći održati predstava, da li će organizator biti zbog svega toga u minusu. Jednostavno, nisam htio da bilo koga dovodim u bilo kakav rizik u vezi mojih predstava.

Je li se "Luda kuća" vratila na stare staze, koliko često sada u Vašem pozorištu u Zagrebu publika ima priliku da uživa u predstavama i koje su to?

- Na kraju sezone smo u "Ludoj kući" uspjeli odigrati (s covid mjerama) dvadesetak predstava i publika je uživala, kao i uvijek. Pored "Đurologije", "Ništa ljubav samo sex", "Idemo u živo", "Kabarea - Joj Hrvati", "Samo preko njega mrtvog"... Imamo i novu hit predstavu koja u zadnje vrijeme najviše oduševljava našu publiku. To su "Potpuni Stranci", koje je po tekstu filma Perfetti Sconosciuti, režirao Rene Bitorajac.