open-navfaktor-logo
search
Provokacija, ili...
Božićni prijem u kasarni Oružanih snaga BiH: Dodik dočekan uz Marš na Drinu
Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić domaćin je božićnog prijema u kasarni "Kozara"
13.01.2020. u 12:45
get url
text

Komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH danas je u Banjoj Luci organizovala prijem povodom pravoslavnog Božića. Prijem je organizovan u kasarni Kozara u Banjoj Luci, gdje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dočekan uz taktove srpske koračnice "Marš na Drinu".

Iz Šeste pješadijske brigade je ranije najavljeno da organizuju prijem sa komandama i jedinicama, a kojem će prisustvovati i delegacija Narodne skupštine RS-a, te drugi zvaničnici iz RS-a. Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić domaćin je božićnog prijema u kasarni "Kozara".

Prijemu prisustvuju ministri u Vladi RS-a, direktor Policije RS-a, predstavnici Oružanih snaga BiH, Trećeg pješadijskog puka, Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, NSRS-a i drugih entitetskih institucija, kao i predstavnici iz RS-a u državnim institucijama i drugi.

Prethodno je episkop bihaćko-petrovački Sergije u vojnoj kapeli Svetih mučenika jasenovačkih služio svetu arhijerejsku liturgiju.

 Dodik je najavio danas da će odbaciti svaku "izokrenutu interpretaciju" dogovora o Programu reformi, te onoga što je usaglašenost sa članovima "Kvinte" te drugim članovima Predsjedništva BiH.

- RS ima namjeru da svaku odluku u vezi s vojnom integracijom s NATO-om da na odlučivanje narodu na referendumu - rekao je on.

Ponovio je da je stav RS-a vojna neutralnost, dok bošnjačka i hrvatska politička komponenta zagovara integraciju u NATO, što RS ne smatra da treba da se dogodi.

- U Programu mjera koji smo dostavili podrazumijeva se ponovo afirmacija prava da se o tome odlučuje i da se nijedna odluka o integracijama neće dogoditi bez Predsjedništva BiH i Parlamentrane skupštine. To do sada nismo imali ni u jednom dokumentu. Iz više razloga ne može se prihvatiti da se krećemo prema NATO-u, a jedan od osnovnih jeste što smo imali negativno iskustvo. Ako zaboravimo da su nas bombardovali..., onda bismo opravdali te stvari... - rekao je Dodik u obraćanju u kasarni "Kozara". 

Za Program reformi je rekao da nije ANP. Ponovio je da RS "neće granicu na Drini sa Srbijom" te da će tražiti da, jednako kako se planiraju vježbe s NATO-om i drugim, više pažnje posvjeti i vježbama sa vojskom Srbije. Uvjeren je da u BiH neće biti nestabilnosti, a da jedina opasnost postoji od terorizma. Dodik je ponovio da 9. januar ostaje "dan RS-a", iako ga je osporio Ustavni sud BiH. 

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić je kazao da je neophodna saradnja svih naroda u BiH, pa i prilikom proslave praznika, kao što je Božić.

- Samo u ljubavi i miru možemo ići dalje i stvarati ekonomski prosperitet i izvršavati svoje poslove i zadatke - dodao je Okolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.