open-navfaktor-logo
search
Reis Kavazović
Bošnjaci djeluju dezorijentirano, politički usitnjeni, ostrašćeni, zajedljivi i sebični
Na današnjoj sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanoj u Sarajevu, članovima Sabora i Rijaseta te muftijama obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.
29.05.2021. u 16:35
get url
text

Reis Kavazović govorio je o pandemiji COVID-19, koja je osvojila svijet i unijela pometnju i nesigurnost među ljude. Istakao je da je Islamska zajednica u cjelini, i to ne samo njena institucionalno-organizaciona struktura, već i pripadnici i članovi, pokazala izuzetno zreo odnos prema ovom iskušenju. 

- Mi smo, i kao zajednica vjernika i kao institucija, pokazali visok nivo poštovanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera, a, u isto vrijeme, sačuvali smo esencijalni sadržaj i dinamiku naše osnovne misije i naše odgovornosti za organiziranje vjerskoga života muslimana na područjima na kojima djeluje Islamska zajednica. Jedna smo od onih zajednica u svijetu koja nikada nije prekinula obavljanje dnevnih namaza u džamijama, džuma i bajram namaza, nismo niti jedan namaz ostavili bez ezana s naših munara, niti izgubili komunikaciju s našim džematlijama. U najtežim periodima pandemije ovu tanku nit su čuvali naši vrijedni imami i članovi džematskih odbora, naši džematlije i naša ulema. Kada bi se pojavili prvi znakovi smirivanja epidemije, vraćali smo vjerski život prema njegovom prirodnom toku - kazao je on. 

VEZANI TEKST - Sabor Islamske zajednice u BiH: Imenovani sarajevski i slovenački muftija

Osvrnuo se i na opći društveni i politički ambijent, kazavaši kako "nam posljednjih godina nije naklonjen".

- Geopolitičke prilike koje se iz dana u dan mijenjaju ne idu nam u prilog. Krize kroz koje prolazi naša domovina i naš narod izgledaju nam veoma teškim. Politike i ideologije koje ne podržavaju našu zemlju i ne priznaju našu samoopstojnost, nažalost, posljednjih godina ponovo jačaju. Veze s našim prijateljima u svijetu, i s onima na Istoku i s onima na Zapadu, popustile su, ponajviše krivicom nas samih, naših političkih i državnih predstavnika. To nije trebalo da nam se dogodi. Svi bismo trebali da se potrudimo da vratimo povjerenje naših prijatelja u svijetu i da te veze ojačamo. Istodobno smo, unutar naših političkih, akademskih, kulturnih pa i vjerskih predstavnika, srozali način komuniciranja. Danas kao narod djelujemo dezorijentirano.

Politički usitnjeni, institucinalno nezavršeni, pojedinačno neodgovorni, surevnjivi, ostrašćeni, zajedljivi i sebični, naši ljudi djeluju neuvjerljivo i defetistički prema građanima i sunarodnjacima čije povjerenje su tražili i dobili, a za što smo bili dužni, pred Bogom i pred ljudima, da preuzmemo punu odgovornost. Nikoga ne izuzimam od te odgovornosti, ni na izravan ni na posredan način. Ako bismo se promijenili, duboko vjerujem, uz Božiju pomoć, a to uvjerenje nadam se dijelim i s vama, da bi se naše stanje i stanje naše domovine i našega naroda popravilo. To uvjerenje nas ni na koji način ne oslobađa od pune odgovornosti za ono što možemo uraditi da naše stanje popravljamo. Odlučno tražimo od naših političkih predstavnika da ovo neodrživo stanje mijenjaju nabolje - poručio je reis Kavazović. 

Islamska zajednica se razvija i raste, a jača i materijalna osnova za njeno djelovanje, poručio je reis Kavazović. 

- Srazmjerno njenom rastu i razvoju povećavaju se i pritisak i napadi na njene organe, ustanove i pojedince, sa ciljem slabljenja njene društvene pozicije. Ovi napadi su različiti. Motivirani su raznovrsnim ciljevima, a pokreću ih i podržavaju brojni politički i ideološki centri iz BiH i van nje. Napadi se odvijaju planirano sa ciljem da izazovu smutnju, prije svega među našim pripadnicima, članovima, prijateljima među njenim uposlenicima i vjerskim autoritetima. Ovi napadi u konačnici imaju zajednički cilj: podrivanje temelja Zajednice i njenih vitalnih instituta, kao što su zekat, sadekatu-l-fitr, vakuf i dr.

Zapravo, svi ovi napadi idu ka jednom konačnom cilju, a to je osporiti i ukinuti legitimitet Islamskoj zajednici da utemeljeno i institucionalno tumači islamsko učenje i organizira vjerski život muslimana u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama Bošnjaka i u bošnjačkim muslimanskim zajednicama izvan domovinskih zemalja. Potrebno je da smo svi svjesni prirode ovih napada i njihovih konačnih nakana i da svi činimo koliko možemo da ih razotkrivamo i da im se suprotstavljamo. Bez obzira na sve napade, Zajednica neće odustati od svojih prava i obaveza, utemeljenih na Kur'anu i na pozitivnom pravu - poručio je on. 

Reis Kavazović ponovo je podsjetio "na činjenicu da nismo do sada uspjeli potpisati ugovor s državom Bosnom i Hercegovinom, što, prije svega, opstruiraju politički predstavnici druga dva naroda, a bošnjački ne pronalaze način da osiguraju njihovu saglasnost da potpišu dokument na koji muslimani i IZ u BiH imaju pravo".

- Radimo sve što možemo da Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH prihvate i ratificiraju ovaj ugovor. Uvjereni smo da je jedan čisto pravni dokument i proces ispolitiziran od strane onih o kojima sam već govorio. Nepostojanje Ugovora s državom ohrabruje nastojanje grupa i pojedinaca da podrivaju Islamsku zajednicu, a da na njena pleća prebace odgovornost za pojavu ekstremnih grupa i pojedinaca. Iz istih razloga, ne uspijevamo da se izborimo za zakon o restituciji, kojim bi se IZ-i vratila vrijedna vakufska imovina - zaključio je reis Kavazović. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.