- Odajemo počast u povodu 27. godine sjećanju na sve žrtve i sve nestale genocida u Srebrenici. Stojimo zajedno, u tuzi, sa njihovim rođacima i prijateljima koji su preživjeli genocid - stoji u zajedničkoj izjavi.

Dodaju kako se mir i danas ne može uzeti zdravo za gotovo zbog neopravdane i ničim izazvane agresija Rusije na Ukrajinu koja je, kako kažu, vratila brutalni rat na naš kontinent.

- Masovna ubistva i ratni zločini koje vidimo u Ukrajini vraćaju živa sjećanja na one koji su svjedočili u ratu na Zapadnom Balkanu 1990-ih. Naša je dužnost više nego ikad da se sjećamo genocida u Srebrenici, kao dijela naše zajedničke evropske historije.

Dok vidimo da su sigurnost i stabilnost Evrope i međunarodni poredak zasnovan na pravilima duboko poljuljani, podsjećamo se na potrebu da ustanemo u odbranu mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti - navodi se u izjavi i dodaje:

- Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i našu vlastitu odgovornost što nismo mogli spriječiti i zaustaviti genocid. U Srebrenici Evropa nije uspjela i mi smo suočeni sa svojom sramotom.

Kažu kako u ovim opasnim vremenima žele vidjeti kako Bosna i Hercegovina napreduje u pomirenju, prevazilaženju naslijeđa prošlosti i ka evropskim integracijama.

- Politički lideri trebaju izabrati istinu, pravdu i saradnju umjesto straha i mržnje kako bi prevladali tragično naslijeđe prošlosti i izgradili svjetliju i prosperitetniju budućnost za sljedeće generacije. U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca.

Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju društvo u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Evropska unija je izgrađena kao zajednički mirovni projekat i budućnost Bosne i Hercegovine leži u Evropskoj uniji - stoji u izjavi Borrella i Varhelyija.