Četvrtak, 26.11.2020.
h

Borački zadružni savez FBiH: Zakonski definirati status boračkih udruženja

Borački zadružni savez Federacije BiH navodi da je zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja pripremljen u skladu s dogovorima sa udruženjima koja okupljaju boračku populaciju, te koja smatraju da je potrebno zakonski definisati status udruženja i omogućiti njihovo efikasnije djelovanje.  

U saopćenju za javnost, Borački zadružni savez Federacije BiH navodi da bi u srijedu, 24. januara, Zastupnički dom Parlamenta FBiH trebao raspravljati o tom zakonskom prijedlogu.

- Zakon o boračkim udruženjima boračke populacije propisuje uvjete za sticanje tog statusa, uslove za osnivanje i registraciju, finansiranje rada i djelatnosti, te određuje potrebnu dokumentaciju. Glavni cilj jeste izdvajanje reprezentativnih temeljnih udruženja/udruga kroz koja bi se na efektivniji način koordinisalo zajedničkim ciljevima i zajednički iznalazila rješenja za pitanja od visoke važnosti za boračke populacije - navodi se u saopćenju.

U Boračkom zadružnom savezu Federacije BiH se nadaju da će taj zakon riješiti problem "suvišnog rasipanja novca namjenjenog boračkoj populaciji". Napominju da zadrugarstvo smatraju kao potencijal za preuzimanje ključne pozicije u okupljanju boračkih populacija i dodaju da je projekat zadrugarstva odličan primjer sinergijskog djelovanja čitavog niza sudionika u zapošljavanju i samozapošljavanju, a posebno kroz boračko zadrugarsto, kao inovativan model protiv nezaposlenosti.

- Zakon ne treba posmatrati kao okove boračkoj populaciji nego priliku da se boračke kategorije, bez obzira na pripadnost unutar boračke populacije, otrgnu od okova, vrate na prvobitan put gdje su smatrani osloncem društva i da se svim borcima omogući samostalno djelovanje i održavanje njihovih porodica. Neusvajanjem ovog zakona ili stavljanjem istog u drugi plan i boračke populacije će se staviti u nezavidan položaj u društvu - stoji u saopćenju.

Borački zadružni savez FBiH je nastao iz potrebe o krovnom savezu svih zadruga i pojedinaca kao jedinstvenom sistemu koji će se u osnovi zalagati i težiti unapređenju svojih štičenika. Ciljevi saveza kao projekta su okupljanje boračke populacije, resocijalizacija, profesionalna rehabilitacija, zapošljavanje, samozapošljavanje i sistemsko rješavanje pitanja iz te oblasti.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh