open-navfaktor-logo
search
Rokovi se ne poštuju
Borac dobio teren, ostali na čekanju: Od historijskog projekta do povijesnog debakla
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ove sezone u crno je zavio brojne klubove Premijer lige BiH.
29.09.2022. u 19:45
get url
text
get url
text

Historijski projekat na rekonstrukciji premijerligaških terena, odnosno ugradnji (savremenih) hibridnih travnjaka pretvorio se u povijesni debakl!

Krenimo redom. Mašine su na stadion u Banjoj Luci ušle 1. juna, na Arenu Rođeni u Mostaru, 14. juna, na Tušanj u Tuzli 12. jula, a na Koševu 9. augusta.

VEZANI TEKST - Poslije 109 dana: Počelo postavljanje trave na stadionu u Banjoj Luci
 

Za sada su, barem tako tvrde iz Borca, radovi završeni na stadionu u Banjoj Luci. Postavljanje hibridne trave počelo je 18. septembra, 109 dana nakon početka radova.

- FK Borac i naš Gradski stadion dobio je novi teren koji je izgrađen po najmodernijim tehnološkim standarima. Sa ovim terenom kvalitet igre se podiže na jedan viši nivo, a navijači i svi koji dođu na stadion dobit će jedan potpuno novi ugođaj posmatranja utakmica - rekao je u srijedu Stojan Malbašić, predsjednik Borca.

Međutim, Borac još neće biti u mogućnosti da igra utakmice pred svojim navijačima jer kreće rekonstrukcija atletske staze na stadionu. U međuvremenu se dom Borca koristi u predizborne svrhe. Milorad Dodik čest je gost, a pratnja mu je prvi čovjek bh. fudbala Vico Zeljković. Za njega svakako drugi stadioni kao i da ne postoje.

Dok iz Fudbalskog saveza BiH uvjeravaju javnost da sve ide planiranom dinamikom, uz obećanje da u septembru počinje i rekonstrukcija stadiona Pod Bijelim brijegom, a potom i terena u Trebinju, Doboju, Širokom Brijegu i Posušju, ljudi u Veležu polako gube strpljenje.

VEZANI TEKST - Izvršni odbor FSBiH odabrao četiri naredna stadiona na kojima će se raditi hibridni tereni
 

Brojni rokovi koji su definirani za okončanje radova, probijeni su, a kada je travnjak u konačnici postavljen, pojavili su se problemi. Uočeni su propusti na zelenoj površini, podloga za hibrid nije napravljena kako treba pa su radnici iz Nizozemske nakon nekoliko postavljenih kvadrata napustili Mostar i BiH. Kada će se vratiti i kada će stadion biti osposobljen i pripremljen za igru, niko sa sigurnošću ne može i ne smije kazati.

Jasno je da zbog svega klubovi trpe finansijske udarce jer treniraju i igraju utakmice na drugim stadionima, a to košta.

Ista situacija je sa Slobodom i Tuzla Cityjem. Na Tušnju se duže vremena ništa ne mijenja, u što se danas uvjerio i novinar Faktora.

VEZANI TEKST - IZ FSBiH trvde da sve ide planiranom dinamikom: U Tuzli se nadaju da će dobiti teren do marta
 

Sada je već kristalno jasno da dva tuzlanska premijerligaša ove jeseni neće igrati premijerligaške utakmice u Rudarskoj 2. Podsjećamo da je Sloboda domaćin u Banovićima, a Tuzla City u Srebreniku.

Bilino polje će biti dom FK Sarajevo i u budućnosti, vjerovatno do 2023. godine. 

Već sedmicama se ne radi ništa na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase i male su šanse da se ispoštuju rokovi. Rokove je 9. augusta predstavio generalni sekretar FSBiH Adnan Džemidžić.

VEZANI TEKST - Na Koševu ništa novo: Nema terena, nema ni mašina, derbi Sarajevo - Željo u Zenici?
 

Najavio je tada da će Koševo dobiti savremeni travnjak u roku od tri mjeseca (90 dana). Od tada do danas prošao je 51 dan. Sve vodi ka onoj "obećanje - ludom radovanje".

Rekonstrukcija jednog terena košta oko 2,5 miliona KM. Fudbalski savez BiH dobio je novac od UEFA-e, a u projektu finansijski sudjeluju i lokalne zajednice.

Fudbalski savez BiH je nakon provedenog međunarodnog tendera za izvođača radova izabrao koncorcij WICKR GROUP a.s. Češka, HELLASOD SA Grčka i TARKETT SPORTS B.V.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.