open-navfaktor-logo
search
Obećao pomoć Gazi
Blinken: SAD će ponovo otvoriti konzulat u Al-Qudsu koji će biti nadležan za odnose s Palestinom
Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je ponovno otvorenje konzulata u Al-Qudsu (Jerusalemu) koji će biti nadležan za odnose Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Palestine.
25.05.2021. u 18:42
get url
text

Blinken, koji boravi u zvaničnoj posjeti Palestini, u Ramallahu se sastao s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom.

Američki sekretar je nakon sastanka s Abbasom kazao kako će SAD Pojasu Gaze osigurati 5,5 miliona dolara hitne finansijske pomoći, a međunarodnim humanitarnim organizacijama 32 miliona dolara.

- Nastavit ćemo se suprotstavljati svakom obliku jednostrane prakse koja dodatno uzrokuje nasilje između Izraela i Palestinaca - rekao je Blinken koji je najavio otvorenje generalnog konzulata u Al-Qudsu.

Blinken je u Ramallah doputovao iz Tel Aviva, a tokom posjete Bliskom istoku u Izraelu se sastao premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Američki sekretar bi nakon posjete Ramallahu trebao otputovati u Kairo gdje će se sastati s predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem i ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem.

Blinken bi trebao boraviti i u Ammanu gdje će se sastati s kraljem Jordana Abdullahom II i ministrom vanjskih poslova Aymanom Safadijem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.