Zloupotrebe i prevare

Bivša članica rukovodstva Parlamenta FBiH Vesna Švancer osuđena na dvije i po godine

Objavljeno: 14.10.2019. u 16:24 Autor: J. B.

Osuđena je zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja i prevare

Vesna Švancer, bivša dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine i bivša članica SBB-a, presudom Općinskog suda Tuzla osuđena je na jedinstvenu kaznu od dvije i po godine zatvora.

Švancer je za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela osuđena na godinu dana, za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja osuđena je na godinu i četiri mjeseca, a zbog prevera osuđena je na četiri mjeseca zatvora. Sve navedeno objedinjeno je u jedinstvenu kaznu u dužini od dvije i šest mjeseci zatvora, u šta će joj biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Također, izrečena joj je sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima državne, entitetske, kantonalne vlasti, javnim ustanovana i preduzećima u trajanu od 10 godina, računajući od dana pravosnežnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere.

Osuđena Švancer morat će platiti troškove postupka koji iznose 685 KM, a bit će joj oduzeta i imovinska korist pribavljena krivinim djelima koja iznosi 11.350 KM. Također, presudom je obavezana da oštećenom Mahiru Slinići isplati 2.500 eura na ime pričinjene štete. Ova presuda Općinskog suda nije pravosnažna i na nju se može izjaviti žalba.

Švancer formirala kriminalno udruženje, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih  sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ona i njeni pomagači uslovljavali da im vrate veći dio isplaćenih sredstava. 

U presudi je navedeno osam pojedinačnih slučajeva u kojima su udruženja i pojedici dobijali određene novčane iznose na ime pomoći, da bi zatim dio ili kompletan iznos novca morali vratiti Švancer, preko njenih pomagača.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije