open-navfaktor-logo
search
Nimalo bezopasno
Bitka za Mundijal: Zmajevi, oprez, u jednoj opciji ni dvije pobjede ne garantuju baraž
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u finiš kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ulazi sa izglednim šansama da izbori drugu poziciju koja vodi u baraž.
11.10.2021. u 20:59
get url
text

Izabranici selektora Ivayla Peteva u preostale tri utakmice igrat će protiv Ukrajine (dva puta - u gostima i kući) i Finske (Bilino polje), a za ovjeru druge pozicije potrebne su im dvije pobjede, kako ne bi ovisili o drugima.

VEZANI TEKST - "Zvijezde iz sjene": Zmajevi trenirali u Ukrajini, FSBiH objavio fotografije pojedinih članova delegacije

No, te pobjede moraju biti protiv različitih protivnika. Naime, moglo bi se desiti da Zmajevi protiv Ukrajine ostvare dvije pobjede, ali da ostanu bez druge pozicije.

Računica nije nimalo bezopasna, ali ni nemoguća... Posebno u našoj grupi, u kojoj je, vidjeli smo do sada, moguće sve.  

Ukoliko BiH u dva meča savlada Ukrajinu i osvoji šest bodova, a izgubi od Finske, kvalifikacije će završiti sa 12 bodova.

U tom slučaju bh. tim bi bio ispred Ukrajine, ali bi opasnost mogli predstavljati Finci.

VEZANI TEKST - Računica je sada mnogo jasnija: Šta je potrebno Zmajevima za plasman u baraž?

Oni će sutra gostovati kod Kazahstana i eventualnom pobjedom, uz trijumf protiv Zmajeva na Bilinom polju došli bi do 11 bodova. U posljednjem kolu ugostit će rasterećenu Francusku, koja će do tada osigurati plasman na SP i nije isključeno da će u Helsinki doći na izlet. A sa bodom ili tri izjednačili bi se, odnosno "preskočili" bi Zmajeve...

Zanimljivo, Finci su jedina reprezentacija koja je u posljednje dvije godine u 90 minuta uspjela savladati Trikolore (na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu ispali su od Švicaraca nakon jedanaesteraca, a ključni penal promašio je Mbappe).

Raspored do kraja kvalifikacija

12. oktobar

Kazahstan - Finska
Ukrajina - BiH

13. novembar

BiH - Finska
Francuska - Kazahstan

16. novembar

BiH - Ukrajina
Finska - Francuska

Standings provided by SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.