open-navfaktor-logo
search
Okolišna dozvola
Bitka za čist zrak traje godinama: Termoelektrana Tuzla neće praviti odlagalište na jezeru Kop
Termoelektrana Tuzla odustala je od namjere da na prostoru jezera Kop, koje se nalazi na području tuzlanske mjesne zajednice Šićki Brod, pravi novo odlagalište šljake i pepela.
05.06.2022. u 15:37
get url
text
Jezero Kop

- Termoelektrana Tuzla je u procesu obnavljanja okolinske dozvole, a udruženje "Eko-sport", između ostalih, uputilo je žalbu na lokaciju jezera Kop kao odlagališta. Sada smo dobili odgovor iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma u kojem se navodi da je Termoelektrana Tuzla, odnosno Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, odustala od Kopa kao lokacije za odlagalište - kaže Senad Isaković, predsjednik Udruženje građana "Eko-sport" iz Šićkog Broda.

Stanovnici Šićkog Broda i drugih tuzlanskih naselja u blizini Termoelektrane Tuzla godinama se bore sa zagađenjem zraka. Zbog toga su se žestoko protivili da prostor nekadašnjeg površinskog kopa, koje je pretvoren u jezero i zelenu površinu, bude iskorišten u odlagalište šljake i pepela te pretvoren u još jedan izvor zagađenja.

- Elektroprivreda BiH je u suštini prihvatila naše pritužbe i u novoj okolišnoj dozvoli, prema Ministarstvu okoliša FBiH, neće biti te lokacije - zaključio je Isaković.

{$galerijaFotografija}

Kop dopis
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.