Biskup banjalučki Franjo Komarica pozvao je danas na mir, slogu i međusobno uvažavanje među narodima u Bosni i Hercegovini. Ukazao je da to treba biti poruka i onima koji predvode narod u ovoj zemlji, "da narod ne vode u provaliju i nesreću, već putem mira, sloge, međusobnog uvažavanja". I svaki građanin, naglasio je, treba da prihvati te poruke.

- Da sami budemo mirotvorci, graditelji bolje budućnosti ovog grada i zemlje - rekao je monsinjor Komarica u obraćanju vjernicima na svečanoj božićnoj misi u banjalučkoj katedrali "Svetog Bonaventure".

Podsjetio je i da je veliki broj katolika morao napustiti svoju domovinu, BiH. Ali, smatra, nosili su sa sobom vjeru u utjelovljenog Boga i sigurno slave današnji dan, Božić, od Evrope, Amerike do Australije.

- Ujedinjeni smo danas u duhu s mnogom našom braćom i sestrama koji po novom kalendaru, kao kršćani, slave početak spasenja ljudskog roda i po našim raspršenim župama ove biskupije i naše domovine – naveo je on.

Pozvao je katolike, vjernike, da pokažu kako nose Božić u svom srcu. To se, kaže, posebno odnosi na sve one koji pate, nemaju vjere ili ne znaju u koga bi vjerovali. Biskup Komarica je pozvao vjernike da se raduju na današnji najradosniji dan rođenja Gospodnjeg, te dijele tu radost među drugima.

Čestitke predstavnicima Katoličke crkve i vjernicima uputili su zvaničnici RS.