open-navfaktor-logo
search
Apel političarima
Binakaj: Hitno dogovoriti identičan pristup neophodnim lijekovima u liječenju COVID-19 za sve građane BiH
Predsjednica Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine prim. mr. Zahida Binakaj pozvala je političare u Bosni i Hercegovini da pokušaju sjesti u što kraćem vremenskom periodu i dogovoriti identičan pristup za sve bh. građane lijekovima koji su neophodni u tretmanu COVID-19.
24.03.2021. u 15:25
get url
text
get url
text

- To bi bila moja molba u ime struke, magistara farmacije. Jer, smo mi svi potencijalni pacijenti i imamo mogućnost da se zarazimo koronavirusom - upozorila je. 

Naglašava da je takva poruka i apel važan obzirom da brojnim lijekovima koji se koriste za tretman COVID pacijenata bolnice raspolažu u malim količinama, a ako se zna da je priliv pacijenata veliki jasno je da je odgovor neadekvatan.

- Lijek Tocilizumab nije dostatan po informacijama koje imam. Imamo registrirane prometnike koji pokušavaju nabaviti, a potražnja nije samo u BiH za tim lijekom, nego u cijelom svijetu. Bilo je problema i sa lijekom Remdesivir koji nije registrovan koji se može koristiti samo na bolničkoj razini zdravstvene zaštite. Problem je bio sa lijekom Favira koji se pokazao učinkovitim u prvih par dana oboljenja. To su pokazivali izvještaji koje sam imala priliku da vidim. On je ranije obustavljen da se nađe u apotekama u FBiH. Međutim, moguće ga je naći u veleprodajama tako da je taj lijek od sada moguće naći u apotekama u FBiH - poručila je Binakaj. 

Istakla je da je COVID-19 bolest koja je nova i za koju ni mi u BiH, kao ni bilo koja druga zemlja nije bila spremna.

- Ne želim pravdati naše političare ili one koji su odgovorni, ali to je jednostavno nova bolest na koju ni jedna zemlja na svijetu nije mogla odgovoriti adekvatno. Naravno, neke zemlje koje su uređenije u smislu sistema upravljanja zdravstvom su se prije reorganizirale i pokušale kompletnu terapiju imati na stanju u bolnicama, u domovima zdravlja i apotekama. U BiH svjedoci smo da to ne ide željenom brzinom - poručila je Binakaj.

Govorila je i o tome kako se primjerice neki lijek ne može naći u apotekama u FBiH, a može kupiti u bh. entitetu Republika Srpska.

- Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je regulatorno tijelo, na zadovoljstvo građana i zdravstvenih radnika, cijele Bosne i Hercegovine. Oni djeluju na nivou države. Kada se govori o režimu izdavanja i propisivanja, on je identičan. Sve ono što stoji da je oznaka za stacionarne ustanove to može ići u zdravstvene ustanove tipa od Doma zdravlja, porodične ambulante, Kliničkog centra i bolnice, a ono što je na liječnički recept to su lijekovi za apoteke. Ovim sam dala jasan odgovor. Identična su pravila i propisi koji određuju kako neki lijek da se nađe u prodaji, da li je to lijek za apotekarski sektor, primarnu razinu zdravstvene zaštite ili je to za bolničke apoteke ako se radi o sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Sve drugo je kršenje zakona - naglasila je Binakaj.

Pojasnila je i zašto se primjerice određena vrsta lijekova kao što je Tocilizumab besplatno daje u Tuzlanskom kantonu, dok ga u ostalim kantonima ne samo da nema za korištenje, nego se ne može ni regularno kupiti.

- Postoje esencijalne liste za primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite koje su minimalne kada se govori o FBiH. Kada govorimo o proširenju te liste dopušteno je svakom kantonu da je proširi shodno novcu kojim raspolaže u okviru fonda zavoda zdravstvenog osiguranja tog kantona. Samo ono što je osnovno to je identično za cijelu FBiH - rekla je Binakaj.

Građanima je poručila da je situacija veoma teška i da koriste resurse kako savjete magistara farmacije tako i ljekara za te početne simptome.

- I farmaceuti i ljekari su dovoljno edukovani da mogu usmjeriti pacijenta blagovremeno na mjesta gdje treba da potraže pomoć, a to su COVID ambulante. Dakle, kao privi korak može se potražiti savjet, a ljekar odlučuje šta dalje - navela je Binakaj.

Upozorila je da pacijenti koji sumnjaju na zarazu koronavirusom ništa od terapije ne smiju uzimati na svoju ruku.

- Ništa se ne smije raditi bez preporuke ljekara i magistra farmacije. Ne postoji niti jedan preparat koji se tako lako može uzimati. Da bi blagovremeno reagovali važno je na vrijeme se javiti. To je vrlo bitno da bi mogla biti i blagovremena reakcija. Masa ljudi izostavi da dođe na vrijeme. Inače, vrlo dostupni su magistri farmacije da daju prve početne informacije. Onda se naravno usmjerava ka onim koji su predviđeni protokolima, a to su ljekari - pojašnjava Binakaj.

Iako ne savjetuje korištenje antibiotika i drugih lijekova za tretman COVID-19 bez preporuke ljekara, Binakaj, kaže da je veoma važno u prvim danima, do momenta potvrđivanja zaraze testovima koristiti suplemente.  

- Prvenstveno treba uzimati vitamine i minerale, kao i Paracetamol svakih četiri do pet sati, kao i uzimanje dovoljno tečnosti. To su prvi preparati koje treba uzimati u tih prvih dan-dva kada naslućujemo da bi to moglo biti oboljenje COVID-19. A, onda naravno uraditi testove koji bi to potvrdili i nastaviti sa propisanom terapijom - poručila je Binakaj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.