open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Bijedić: Pregovaramo sa SBiH o zajedničkom bloku bez kojeg će biti veoma teško formirati vlast u TK
U toku su pregovori o formiranju stranačkog bloka u Skupštini Tuzlanskog kantona, bez kojeg bi bilo veoma teško formirati skupštinsku većinu, saznaje Faktor.
13.10.2022. u 16:41
get url
text

- Prije dva dana u Sarajevu sam razgovarao sa Semirom Efendićem, predsjednikom Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), o formiranju zajedničkog bloka u Skupštini TK. Dogovorili smo se da ćemo razgovore nastaviti u Tuzli naredne sedmice - kaže Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata (SD) BiH.

Kako sada stvari stoje, SBiH i SD imat će po dva zastupnika u Skupštini TK, dakle zajedno bismo imali četiri. Pored spomenute dvije, Stranka demokratske akcije (SDA) ima 13 zastupnika, Socijaldemokratska partija (SDP) osam, Demokratska fronta (DF) četiri, Pokret demokratske akcije (PDA) tri, Narod i pravda (NiP) dva i Naša stranka jednog.

- Gledajući političke odnose u TK i šire, ukoliko dogovorimo zajednički blok SBiH i SD, bez nas će bilo koja od dvije vodeće stranke u kantonu teško formirati vlast - navodi Bijedić.

Naime, SDP sa svojim potencijalnim partnerima PDA, NiP-om i Našom strankom ima 14 ruku u Skupštini TK, dok SDA i DF imaju 17, što je jedna manje od potrebne većine. Dakle, četiri zastupnika SD-a i SBiH bit će moguće zaobići u procesu formiranja vlasti samo ukoliko bi se DF priključio grupi stranaka okupljenih oko SDP-a, a i to bi bila minimalna većina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.