Premijer Federacije BiH Fadil Novalić upozorio je danas da iz Bihaća stižu zastrašujući prizori i informacije da se s migracionog centra na Vučjaku zbog nedostatka sredstava povlače i Crveni križ i Grad Bihać, dok istovremeno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) nastavlja usmjeravati u taj centar kolone migranata.  

- Podsjećam da je Vlada Federacije, postupajući po zaključcima Parlamenta FBiH, još u julu uplatila na račun Vlade USK četiri miliona KM za potrebe riješavanja migrantske krize. Imamo informaciju da ova sredstva ni nakon tri mjeseca nisu raspoređena. Pogotovo zabrinjava što se, kako sam saznao od gradonačelnika Šuhreta Fazlića, ovaj novac uskraćuje Bihaću koji nosi na svojim leđima najveći teret migrantske krize - izjavio je za Fenu premijer FBiH. 

Apelira na Vladu USK da dio od četiri miliona KM doznačenih od Vlade FBiH hitno učini operativnim i uplati na račun Grada Bihaća i da taj bude u mogućnosti da barem ublaži stanje na Vučjaku dok ovaj problem ne riješe nadležni sa državnog nivoa.

- Vlada FBiH je i dalje na raspolaganju Bihaću i Bišćanima. Ukoliko se u našoj nadležnosti nalaze objekti koje mogu Ministarstvu sigurnosti poslužiti da se rastereti USK, spremni smo da je predamo na raspolaganje nadležnim institucijama - rekao  je premijer FBiH Fadil Novalić.