Riječ je o kontingentu od 30.000 doza vakcine proizvođača Sinovac.

Avion su na aerodromu dočekali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, otpravnik poslova Ambasade Turske u BiH Ozgur Sahin i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Sahin je podsjetio da je 16. marta upriličena zvanična posjeta članova Predsjedništva BiH Ankari, tokom koje je BiH zatražila pomoć od Turske u nabavci vakcina.

- Mi smo završili proceduru koja je bila potrebna i danas smo sretni što su ove vakcine stigle. U teškim trenucima, mi ćemo nastaviti da budemo uz BiH. Želimo da budemo podrška građanima BiH u borbi protiv ove bolesti - rekao je Sahin.

U odgovoru na pitanje novinara, Sahin je potvrdio da je "BiH prva država kojoj je Turska donirala vakcine protiv COVID-19".

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić zahvalio je predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, kao i turskom narodu.

- Republika Turska pokazala je spremnost, kao i u mnogim prethodnim situacijama, kada nam to treba, da pruži podršku svim građanima BiH. Ove vakcine su namijenjene svim građanima Bosne i Hercegovine i ovo je dosad najveća količina doniranih vakcina BiH - rekao je Cikotić, podsjećajući da će one biti raspoređene na cijelom prostoru BiH i pomoći da se kritične kategorije imuniziraju.

VEZANI TEKST - U BiH stiglo 30.000 doza vakcina protiv COVID-19 koje je donirala Turska

- Još jednom u ime građana BiH zahvaljujem turskom narodu i institucijama turske države - dodao je Cikotić.

Kratko se obratio i Boško Tomić, koji je također zahvalio Republici Turskoj koja je donirala 30.000 doza vakcina.

- U ovim teškim trenucima, kada se naš narod i naš zdravstveni sistem bore da pobijede ovu pošast, svaka pomoć dobro dođe - rekao je Tomić.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH prethodno je saopćeno da će vakcine nakon carinskih procedura biti upućene u centralno skladište u Mostaru. O raspodjeli će odlučiti Vijeće ministara BiH, nakon čega će biti dostavljene krajnjim korisnicima.