open-navfaktor-logo
search
Direktor CSS-a
BiH ima zastarjelu Strategiju odbrane iz 2006, hitno se mora odgovoriti Srbiji
Direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović ističe kako svaka zemlja koja jača na ekonomskom, diplomatskom i vojnom planu izražava i svoje interese van svojih granica
26.12.2019. u 15:42
get url
text

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović ističe kako svaka zemlja koja jača na ekonomskom, diplomatskom i vojnom planu izražava i svoje interese van svojih granica.

-Do sada smo to od Srbije, da tako kažem, slušali usmeno, a sada su to pretočili u formalan način, odnosno Strategiju odbrane i nacionalne sigurnosti, gdje se prvi put spominje i bh. entitet Republika Srpska. Da je država Bosna i Hercegovina dovoljno suverena, a nažalost još nije, donijela bi svoju novu strategiju odbrane i nacionalne sigurnosti u kojoj bi se "uzvratilo" Srbiji, da postoji opravdana zabrinutost zbog ponašanja naših susjeda, i da je država BiH vidi kao prijetnju po teritorijalni integritet i suverenitet. Da u BiH ima političke volje, to bi stajalo u svim našim dokumentima - pojašnjava Hadžović za Faktor.

Posljednji put Predsjedništvo BiH je usvojilo Strategiju odbrane i nacionalne sigurnosti 2006. godine.

-Potrebna nam je hitno nova strategija jer je ova iz 2006. zastarjela. Tamo se još tretira Državna zajednica Srbije i Crne Gore, Hrvatska nije ni u EU ni u NATO-u i tako dalje. Srbija je sada na ovaj korak se odlučila zbog svog nekog političkog cilja, da li zbog izbora, da li zbog protesta kojima su sve više opterećeni, neriješenog pitanja Kosova... Nama je sada mnogo važnije usvojiti svoju strategiju i navesti u njoj koje su to sve prijetnje po državu BiH. Kod nas bi u biti trebalo svake četiri godine, dolaskom nove vlasti, usvajati i nove strategije jer se stvari strahovito brzo mijenjaju. SAD svake godine donosi svoju strategiju. Recimo, kada je SAD stavio u svoju strategiju da je po njih prijetnja Rusija, Rusija je odmah uzvratila strategijom u kojoj je definirala kako je za njih NATO najveća prijetnja - navodi Hadžović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.