Biden je u izjavi na svom Twitteru rekao da je "ljut i tužan zbog užasnih ubistava". Navodeći da ovakvim napadima mržnje nema mjesta u Americi, Biden je istaknuo da snažno podržava muslimansku zajednicu.

Kyle Hartsock iz policijske uprave Albuquerquea je na konferenciji za novinare 4. urüriou iznio informacije o ubistvima koja su izazvala zabrinutost muslimanske zajednice, te izjavio da bi ubica muslimana ubijenih u posljednjih devet mjeseci u gradu mogla biti ista osoba ili osobe.

Naglašavajući da su žrtve možda bile meta jer su pripadale muslimanskoj zajednici, Hartsock je rekao:

- Naši detektivi i istražitelji odjela za ubistva vjeruju da postoji velika mogućnost da su ista osoba ili osobe počinile ova ubistva na temelju rase i vjere.

VEZANI TEKST - Policija istražuje ubistva četiri muslimana u SAD-u 

Dodao je da je svaka muslimanska žrtva ubijena iz zasjede.

- To nam pokazuje da je napadač čekao u zasjedi - kazao je.

U Albuquerqueu je 62-godišnji Mohammad Ahmadi pronađen mrtav na parkingu iza halal marketa u novembru 2021, dok je 26. jula 41-godišnji Aftab Hussein upucan na parkingu svog stana. Dana 1. augusta 27-godišnji studentski vođa Muhammad Afzaal Hussain navodno je ubijen na putu do Univerziteta New Mexico, a nedavno je u Albuquerqueu, 6. augusta, još jedan musliman ubijen.