open-navfaktor-logo
search
Javni protest
BH novinari: Mustafa Cerić, kolumnista Pressmedije, direktno ugrozio sigurnost novinara Faktora
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest gospodinu Mustafi Ceriću, bivšem reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zbog neprimjerenog verbalnog napada i etiketiranja Nedima Pobrića, novinara portala Faktor, sa sjedištem u Sarajevu.
08.09.2020. u 17:12
get url
text

VEZANI TEKST - Bivši vjerski poglavar stavlja mete na čelo novinarima: Za čije interese radi Cerić i šta sa tim ima ministar Čampara?

Kao kolumnista portala Pressmedia, gospodin Cerić je pisao o rezultatima izbora u Crnoj Gori i tom prilikom novinara Pobrića prozvao "agentom KOS -a", iskazujući na taj način nezadovoljstvo načinom izvještavanja Pobrića i drugih novinara Faktora o crnogorskim parlamentarnim izborima, te mogućim uticajem tih izbora na situaciju u BiH, saopćeno je iz Udruženja.

- UO BH novinara najoštrije osuđuje postupak gospodina Cerića, smatra ga direktnim ugrožavanjem sigurnosti novinara Pobrića, kao i nedopuštenom zloupotrebom slobode izražavanja radi profesionalne diskreditacije Pobrića i novinara Faktora. Upravni odbor BH novinara podsjeća Cerića i uredništvo portala Pressmedia kako sloboda izražavanja i pluralizam mišljenja podrazumijevanju vođenje argumentovane debate o temama od javnog značaja, i to u duhu tolerancije, uvažavanja drugačijih stavova, kao i poštivanja profesionalnog i ljudskog dostojanstva. U tom smislu, UO BH novinara poziva uredništvo portala Pressmedia da sa puno više uredničke odgovornosti i drugih postulata novinarske etike objavljuju komentare svojih kolumnista, te spriječe korištenje medijskog prostora za ad hominem uvrede novinara drugih medija, uključujući i izlaganje njihovih života opasnostima - navodi se u saopćenju UO BH novinara.

VEZANI TEKST - Forto: Osuđujemo vrijeđanje predstavnika medija, u civiliziranim zemljama dijalog se vodi argumentima

Iz UO BH novinara podsjećaju još jednom kako iznošenje vlastitog mišljenja i pisanje autorskih komentara u medijima ne znači da kolumnisti i novinari mogu iznositi neistine o drugima, diskreditovati ih u javnosti ili na drugi način ugrožavati sigurnost i dostojanstvo novinara i svih drugih građana.

- Takva su postupanja protivna temeljnim vrijednostima demokratskih društava i predstavljaju zloupotrebu prava na slobodu izražavanja - naveli su iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.