open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Bh. inovatori u Nurnbergu osvojili zlato, srebro i dvije bronze
Zamalo je izmakla zlatna medalja još jednom tuzlanskom inovatoru Faiku Berberoviću
04.11.2019. u 12:15
get url
text

Redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli Zehrudin Osmanović osvojio je zlatnu medalju na sinoć završenoj "71. Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i novih proizvoda, iENA" u Nurnbergu za inovaciju "Uklanjanje taloga koksnog plina iz koksnih baterija".

Iz Asocijacije inovatora BiH ističu da o kvalitetu inovacije najbolje govori činjenica da je nagrađena zlatnim medaljama na sve tri prethodno održane izložbe - u Istanbulu, Skoplju i Zagrebu. Svojevrsno priznanje Osmanoviću uputio je međunarodni žiri, sastavljen većinom od univerzitetskih profesora, ističući da spada u mali broj kolega koji se, uz obrazovni rad, uspješno bave primijenjenim inventivno-istraživačkim radom.

Zamalo je izmakla zlatna medalja još jednom tuzlanskom inovatoru Faiku Berberoviću, za inovaciju za "Piramidalni rasplinjač ugljene prašine". Nakon zlatnih medalja u Skoplju i Zagrebu, u Nurnbergu je dobio srebrenu. Riječ je o tzv. difuzoru koji, kao katalizator, ubrzava i pospješuje izgaranje ugljena u termo-elektranama.

Bronzanu medalju dobila je Sarajka Nađa Zubčević, magistrica bioloških nauka, za "Antibakterijsku dasku za toaletnu šolju". Radi se o preklopnoj dasci koja uništava 99,8 posto bakterija na zahodskim šoljama. Bronzu je dobio i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog za "Ručni uređaj za punjenje vreća" koji omogućava brzo punjenje vreća rastresitim materijalima, kao što su pijesak, šljunak, žitarice i slično.

Specijalno priznanje dobio je Trebinjac Borko Babalj od Marokanskog udruženja inovatora, za "Voćnu smjesu za otapanje glutena". Marokanci su istakli da u njihovoj zemlji postoji velika potreba za sredstvom za prevenciju glutenske bolesti. Izvanredan uspjeh ostvarili su članovi Udruge inovatora Hrvatske - Josip Šincek iz Varaždina dobio je Grand prix "iENA 2019." i Evropskog udruženja inovatora!

Na izložbi je predstavljeno oko 800 inovacija iz 40 zemalja, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.