open-navfaktor-logo
search
Odmor u pandemiji
Bh. državljani mogu na ljetovanje u Tursku, Crnu Goru, Albaniju..., ali pod kojim uvjetima?
Potvrde o vakcinaciji i prebolovanom COVID-19 te antigen (brzi) test, koji se radi dan ranije ili neposredno prije polaska za one koji nemaju ove potvrde, potrebni su ovog ljeta državljanima Bosne i Hercegovine za odmor u Turskoj (Bodrum i Antalija), najtraženijoj destinaciji naših građana za ljetovanje u 2021. godini.
20.06.2021. u 15:20
get url
text
get url
text

- Svi oni koji imaju potvrdu o vakcinaciji, i ako je od druge doze proteklo 15 dana, ne trebaju se testirati. Oni koji su u posljednjih šest mjeseci prebolovali COVID-19, imaju potvrdu za to, koja mora biti napisana na engleskom jeziku, također ne trebaju test. Svi ostali u Tursku mogu sa antigen testom koji mogu uraditi i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a rezultati budu gotovi za oko 20 minuta. U principu test ne smije biti stariji od 48 sati, ali se najčešće radi dan prije polaska ili pred sami polazak na put – kaže Muamer Lutvić, direktor Turističke agencije Centrotours.

Koliko košta osiguranje od otkaza putovanja

PCR test, kaže, potreban je za one koji putuju u Egipat, a treba ga uraditi ili na dan putovanja ili dan ranije. Državljani BiH u Albaniju, Srbiju i Crnu Goru mogu, dodaje Lutvić, bez testova.

Na pitanje, šta ako se osoba koja je unaprijed rezervisala i uplatila ljetovanje u periodu polaska, razboli ili iz nekog drugog razloga bude spriječena putovati, Lutvić odgovara kako postoje dvije vrste osiguranja.

- Jedno je - osiguranje od otkaza putovanja koje košta 25 KM. U slučaju da osoba prije samog polaska na put dobije COVID-19, a ima uplaćeno to osiguranje, novac koji je uplatila za put, vraća joj se. Druga vrsta osiguranja je od neke druge bolesti ili se neko u porodici razboli. I u ovom slučaju, ako osoba ima uplaćeno osiguranje, vraća joj se novac. Moram kazati da u popsljednjem mjesecu nismo imali nijedan slučaj da je neko u periodu polaska bio zaražen. Epidemiološka situacija je povoljna, a to najbolje govori informacija da mi svaki dan imamo polaske na razne destinacije – naveo je Lutvić.

Za ulazak u Hrvatsku turistima iz BiH potrebi su, kaže Imelda Čengić, uposlenica Turističke agencije Sol Azur & Buena Vista, potvrda o revakcinaciji, antigenski test ne star više od 48 sati ili PCR test ne star više od 72 sata, te potvrda o uplaćenom aranžmanu.

- Svi državljani BiH koji turistički ulaze u Hrvatsku moraju na granici pokazati potvrdu o uplaćenom aranžmanu - istakla je Čengić.

Dodaje da svi oni koji na ljetovanje kreću sa porodicom najviše traže Tursku, a među mladima popularan je Egipat (Hurghada), a potom Dubai.

- Bh. državljanima za odlazak u Dubai potrebna je viza i PCR test ne stariji od 72 sata – navela je Čengić.

Svi oni koji grupno putuju sa Turističkom agencijom Relax Tours, kako nam reče Amir Greljo, uposlenik, mogu uraditi PCR test po jeftinijoj cijeni.

- Antigenski test je od 30 do 40 KM, a za grupna putovanja omogućena je duplo niža cijena PCR testa. Dakle, ako PCR test košta oko 120 KM, oni koji grupno putuju s nama platit će 60 maraka - ističe Greljo.

I ove godine Relax Tours, kako nam rekoše uposlenici, prepoznatljiv je po Egiptu, a potom Jadranu i Turskoj.

- Osjetno je veći interes naših građana za putovanja nego prošle godine – dodao je Greljo.

Ovo trebate znati ako turistički putujete u Hrvatsku

Na stranici Ministarstva civilnih poslova BiH navedena su pravila i upute bh. državljanima za putovanje u inozemstvu, odnosno u svaku zemlju posebno.

Oni koji turistički putuju u Hrvatsku te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u ovoj susjednoj zemlji, ulaz će se omogućiti uz predočenje:

- Negativnog nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Hrvatsku.

- Potvrde o dobijenih dvije doze vakcine, koja se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od dobijanja druge doze ili prve doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).

- Potvrde o prebolovanom COVID-19 i dobijanju jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti provedena prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.

- Pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje ljekarske potvrde o prebolovanoj zarazi,

- ili je obaveza obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza.

U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset dana.

Ističe se kako rezervacija smještaja nije dovoljno opravdan razlog ulaska u Hrvatsku, nego je prilikom dolaska na granični prijelaz, potrebno predočiti potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja. Priznaje se i avansna uplata dijela smještaja.

Ukoliko je naš državljanin vlasnik nekretnine (pokretnine – plovila i sl.) u Hrvatskoj, omogućit će se ulazak u ovu državu uz predočenje vlasničkog lista (ili kupoprodajnog ugovora, dr. pisanog dokaza o vlasništvu/posjedu nekretnine, plovila usidrenog u Hrvatskoj i sl.), uz ispunjenje jednog od prethodno nabrojanih uvjeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.