navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Višegodišnje istraživanje

Bez obzira na dob, spol, rasu: Evo koliko biste dnevno trebali hodati da biste duže živjeli

Osobe koje dnevno prođu osam hiljada koraka, što je otprilike oko šest i po kilometara, imaju za 51 posto manje šanse da će umrijeti u idućih deset godina od bilo kojeg razloga, uključujući rak i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje.

Objavljeno: 13.04.2020. u 13:25
get url
text

Ako hodate i više, 12 hiljada koraka, vaši će izgledi za smrt u navedenom razdoblju biti 65 posto manji od onih koji naprave četiri hiljade koraka, prenosi Washington Post istraživanje koje je objavljeno u časopisu JAMA.

Do ovih rezultata naučnici su došli analizom podataka sa reprezentativnog uzorka od 4.840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili deset godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na boku.

U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1.165 sudionika istraživanja.

Pokazalo se da je bez obzira na dob, spol ili rasu, više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

U tekstu se napominje da se, s obzirom na postojeću situaciju s koronavirusom, hodati može i u kući, u mjestu, a i vani, pod uvjetom da održavate dva metra razmaka od ostalih.