open-navfaktor-logo
search
Finansiranje
Bevanda protiv prijedloga CIK-a, zakon jasan: Novac za izbore mora biti osiguran najkasnije 15 dana od odluke
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine dalo je negativno mišljenje na prijedlog odluke da akumulirani višak prihoda iz ranijih godina u iznosu od 11,7 miliona KM bude raspodijeljen za održavanje Općih izbora 2022. Ovakav prijedlog je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uputila prije više od deset dana.
29.03.2022. u 16:00
get url
text

Ovo mišljenje ministarstva na čijem je čelu ministar Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), bilo ono pozitivno ili negativno, potrebno je da bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i odlučivalo.

VEZANI TEKST - Članovi CIK-a sa Schmidtom: Još nije na raspolaganju novac za organizaciju i provedbu općih izbora

S obzirom na dosadašnju administrativnu šutnju, iz CIK-a su podsjetili na član 2.1., stav 3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po kojem su "svi organi vlasti na svim nivoima i zvaničnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provedbu izbora".

Prijedlog posebne odluke o raspodjeli viška prihoda je drugi način na koji CIKBiH pokušava osigurati novac za izbore u situaciji kada još ne postoji budžet institucija BiH za ovu godinu.

Prethodno je Centralna izborna komisija BiH sredstva za Opće izbore, ili barem jedan dio, pokušala osigurati kroz Operativni plan za prvi kvartal ove godine, koji je urađen jer je na snazi privremeno finansiranje institucija BiH koje i važi samo za kvartal. No Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine taj plan nije odobrilo.

Postavlja se pitanje šta će iz Vijeća ministara BiH reći kada CIK početkom maja donese odluku o raspisivanju izbora, imajući u vidu da je i ovdje Izborni zakon BiH jasan te je u članu 1.2a., stav 6. navedeno da se sredstva za provođenje izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od donošenja odluke CIK-a o raspisivanju izbora.

A prema Izbornom zakonu BiH, sredstva za osiguranje vršenja ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH osiguravaju se u budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

Dio Izbornog zakona BiH

Iz CIK-a su kazali da je ovo što su predlagali budžet, samo je pitanje koja je procedura.

Kada je u pitanju donošenje budžeta institucija BiH za ovu godinu, zapelo je u Fiskalnom vijeću Bosne i Hercegovine gdje članovi vijeća koji dolaze iz RS-a nisu odobrili Globalni okvir fiskalne bilanse i politika za period 2022-2024. godina, a to je osnova za daljnju proceduru izrade budžeta. Protiv su bili premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović, oboje iz SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.