open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Bevanda pisao Tegeltiji: Do početka Samita u Sofiji hitno usvojiti "Zaključak 2" koji uključuje i kantone
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda obratio se danas dopisom predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji zbog, kako navodi, niza oprečnih i netačnih informacija koje su se pojavile u medijima u vezi s održavanjem telefonske sjednice Vijeća ministara BiH od 6. novembra ove godine. 
09.11.2020. u 10:08
get url
text

- Kako smo posljednjih dana svjedoci različitih tumačenja i samoinicijativnih postupaka pojedinih članova Vijeća ministara BiH, te medijskih spekulacija oko odnosa hrvatskih dužnosnika, kako mene, tako i mojih kolega u Vijeća ministara u pogledu evropskog puta Bosne i Hercegovine, ovim putem želim još jednom istaknuti našu apsolutnu i nedvojbenu opredijeljenost putu BiH prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji – navodi Bevanda u dospisu.

Posebno nas raduje, dodaje on, da postoje vjerodostojne naznake da će se mini Schengen vezati za širu politiku evropskih integracija koja će na ovaj način dobiti funkcionalnu i jasnu regionalnu perspektivu, kao multilateralni sporazum koji podrazumijeva mjere koje će rasteretiti privredu, pospješiti trgovinu, investicije, velike infrastrukturne i energetske projekte uz temeljni cilj afirmacije četiri evropske slobode.

- Smatram da je takav smjer posebno važan u okolnostima agresivne pandemije kojoj se još ne nazire kraj. Uz sve navedene elemente, podršku Evropske unije, jasnu pozicioniranost mini Schengena u okviru procesa pristupanja, te poštivanje svih normi i zakona u njegovoj realizaciji i primjeni, takav jedan sporazum ima velike šanse da zaživi u realnosti na način da pomogne BiH, svim njenim konstitutivnim narodima – navodi Bevanda.

VEZANI TEKST - Ministrica Turković pojasnila za Faktor: Kako su ministri HDZ-a ugrozili put BiH ka EU 

Napominje da su "upravo hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH kroz sve svoje dosadašnje aktivnosti i postupke, primjenom evropskih standarda u izradi nacrta i predlaganju akata, te potpori svemu što su uvjeti Evropske unije, na jedan vrlo praktičan način to pokazali i dokazali".

- Za nas nikada nije bilo dileme u vezi s radom i postupanjem kada je u pitanju evropska perspektiva naše domovine, pa ni podrška dobro osmišljenim, nužnim i provedivim projektima kakav je mini Schengen, ali naravno, uz apsolutno i isključivo poštivanje zakona i zakonskih procedura u skladu s ustavnim nadležnostima. To je aksiom našega rada i na njemu insistiramo, budući da je upravo to jedna od temeljnih vrijednosti na kojima se zasniva i zajednica država Evropske unije - ističe Bevanda.

Dodaje kako je upravo tokom nedavno održanih razgovora hrvatskih dužnosnika u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH s evropskim povjerenikom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem istaknuta i "naša nedvosmislena podrška regionalnoj inicijativi mini Schengen, te još jednom potvrđena naša predanost evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine".

Mi ćemo, navodi Bevanda, kao i do sada, i kroz svako buduće djelovanje, sukladno zakonu i ustavnim nadležnostima i odgovornostima, "jasno pokazati kako smo predvodnici puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU i oni koji su do kraja apsolutno posvećeni ostvarenju toga cilja".

- U skladu sa navedenim, zahtijevam da hitno, a najkasnije do početka Samita u Sofiji, koji se održava u utorak 10. novembra, usvojimo materijal koji je već ponuđen za sjednicu Vijeća ministra BiH i koji u sebi sadržava "Zaključak broj 2" kojim se u proces uključuju nadležni nivoi vlasti (entiteti i kantoni), te da odredimo službenu delegaciju koja će predstavljati našu domovinu Bosnu i Hercegovinu - navodi Bevanda u dopisu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, saopćeno je iz Ureda ministra finansija i trezora BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.