Srijeda, 17.08.2022.
h

Beširović: Apsolutna laž je da je Konzum otpustio 400 radnika u Mostaru

Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PPDIVUT, ustvrdio je da je "Konzum u Mostaru jučer uručio još 400 otkaza i to radnicima koji su u ovoj kompaniji imali ugovore na neodređeno vrijeme".

Uz to je procijenio da bi "bez posla moglo ostati još oko hiljadu radnika Konzuma". Mersiha Beširović, predsjednica "konkurentskog" Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, kazala je za Faktor da je to "apsolutna laž" i naglasila da su jučer svi uposlenici "najnormalnije dobili svoje plaće".

- Naše kolegice iz te regije bile su na terenu i obišle su sve trgovine. Niko nije dobio otkaz, niti jedan radnik. Informacija o 400 otpuštenih je netačna i ne znam kako neko može plasirati takve informacije bez bilo kakve provjere. Konzum i Velpro sveukupno imaju oko 600 radnika u toj regiji pa bi to značilo da je otpušteno oko 75 posto uposlenika – naglasila je Beširović i dodala da bi "trebalo provjeriti u čijem interesu se plasiraju takve dezinformacije, bez ikakve prethodne provjere".

- Od jutros nas zovu radnici Konzuma, ali i drugih Agrokorovih formi u BiH, pogotovo iz Sarajeva. Svi su na nogama. Vidjeli su tu dezinformaciju u medijima i normalno je da se plaše – naglasila je Beširović.

Dodala je da su istog trenutka kontaktirali i Upravu Agrokora, odnosno Konzuma odakle su im rekli da otpuštanja u Mostaru ili bilo gdje u BiH nije bilo. Nisu vjerovali Upravi pa su poslali svoje ljude na teren da to provjere. Kontaktirali su i prozvanog advokata Kenana Ademovića koji bi navodno trebao zastupati "otpuštenih 400 radnika", ali im je on rekao da je jedino tačna informacija da je on spreman zastupati radnike u slučaju otkaza, ali da zasad ne zastupa niti jednog jer nema otpuštenih.

- Radnici su jučer najnormalnije dobili plaće i uplaćeni su im svi doprinosi. Sindikat trgovine djeluje u Konzumu. Otpušteno je samo pet radnica koje su imale ugovor na određeno u jednoj radnji, a potom je jedna vraćena na posao jer je riječ o ženi starijoj od 50 godina. I te četiri još primaju plaću i praktično još rade – navela je Beširović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh