open-navfaktor-logo
search
Željo vs Sarajevo
Berberović i Alagić za Faktor: Euforija pred derbi je sve slabija, prije se o utakmici pričalo mjesecima
Sarajevski gradski derbi između Željezničara i Sarajeva, 147. po redu, na programu je u petak (sutra) od 20 sati na stadionu Grbavica.
25.08.2022. u 12:40
get url
text

Plavi su trenutno uspješniji u međusobnim duelima sa dvije pobjede više od Bordo tima (46:44), dok je 56 susreta završilo bez pobjednika.

U prethodnoj utakmici vječitih rivala, na Koševu je bilo 1:1, što je rezultat koji trenera Željezničara Edisa Mulalića i dalje čini neporaženim u derbijima (tri pobjede i remi).

VEZANI TEKST - Sarajevski derbi u petak od 20 sati

Prethodni derbi na Grbavici, Plavi su dobili 2:0, kada je to malo ko očekivao s obzirom na razliku u igračkom kadru.

Bordo tim u odnosu na taj meč ima potpuno novi roster koji je predvođen novim trenerom, Feđom Dudićem.

Gradski rivali su slično ušli u prvih šest kola.

Sarajevo ima deset bodova, odnosno tri pobjede, jedan remi i dva poraza. Izabranici Feđe Dudića su u nizu od tri meča bez pobjede. S druge strane, Željo je sakupio osam bodova. Plavi su upisali po dva trijumfa, remija i poraza

O najvećoj utakmici u našoj zemlji razgovarali smo sa bivšem akterima sarajevskog derbija Džemalom Berberovićem i Mirzetom Alagićem.

Berberović je jedan od najistaknutijih pojedinaca u poslijeradnoj historiji Sarajeva. Za Sarajevo je debitovao 1999. godine, a igrajući za klub u kojem je i ponikao, osvojio je Kup u sezonama 2001/02, 2004/05, a titulu u sezoni 2014/15.

Istakao je da je atmosfera pred sami derbi iz godine u godinu sve slabije, a otkrio je i šta je uzrok toga.

- Što se tiče derbija svake godine euforija je sve slabija. Uzrok tome je slaba igre koju igraju oba tima, koja ne nude ništa na terenu.

Sarajevo je dobro krenulo, bila je tu euforija, ali je sve splahnulo nakon ove tri odigrane utakmice, dva poraza i remija.

VEZANI TEKST - Šehoviću sarajevski derbi, Bilbija na Pecari, Gigoviću duel novih premijerligaša
 

Svi smo bili svjesni kako je Sarajevo krenulo furiozno i kako je na Koševo dolazilo po 10 hiljada ljudi, ali sada je već neka druga priča - rekao je Berberović i otkrio ko je po njegovom mišljenju favorit:

- Sarajevo je po meni favorit u derbiju. Ima bolju ekipu i kvalitetnije igrače, mislim da će pobijediti - dodao je nekadašnji fudbaler Bordo tima i bivši Zmaj.

Naš drugi sagovornik Mirzet Alagić je karijeri između ostalog nosio dres oba sarajevska kluba, a danas je vlasnik Škole fudbala Dar u glavnom gradu naše zemlje.

Zanimljivo je da je u karijeri svlačionicu dijelio i sa Edisom Mulalićem i sa Feđom Dudićem, šefovima stručnog štaba Željezničara i Sarajeva.

- Što se tiče derbija prije i sada to je ogromna razlika. Prije je to bila druga priča. Pričalo se mjesec, dva o tome. Sada neko i ne zna da je derbi.

Koji tim bude imao više energije proći će bolje u petak. Mulalić ima svoj princip rada, a Dudić svoj. Sarajevu je pod moranjem da pobjedi - rekao je Alagić.

Utakmicu Željezničar - Sarajevo sudit će Admir Šehović iz Sarajeva. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.