open-navfaktor-logo
search
O najnižoj plaći
Bektić: Dosta je izrabljivanja radnika; Smailbegović: Minimalnom plaćom ne ugroziti ekonomiju
Do 2. decembra, kada bi trebalo da se održi naredna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije, Vlada Federacije bi trebala pripremiti uredbu o povećanju minimalne plaće u FBiH od 35 do 50 posto. Sada minimalna plaća iznosi 406 KM mada većina poslodavaca tvrdi da je ona zapravo od 500 KM do 620 KM.
17.11.2021. u 09:33
get url
text
Mevludin Bektić i Adnan Smailbegović

Posljednjih mjeseci u fokusu javnosti je minimalna plaća. Konstantni su zahtjevi sindikata za njeno povećanje jer upozoravaju da je veliki broj radnika ispod linije siromaštva, dok poslodavci traže da se prvo donesu izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koji su u parlamentarnu proceduru upućeni prije tri godine, pa tek minimalna plaća. Naše sagovornike smo upitali da li je minimalna plaća socijalna kategorija ili...

Voditi računa o minimalnim potrebama radnika 

- Minimalna plaća po Konvenciji Međunarodne organizacije rada mora se uskladiti u dva segmenta. Jedan je socijalni, da se vodi računa o minimalnim primanjima, minimalnim potrebama radnika i njihovih porodica. Ali s druge strane moraju biti ekonomski kriteriji kod utvrđivanja minimalne plaće kako se ne bi gubila radna mjesta i ugrozila ekonomija... To je Konvencija Međunarodne organizacije rada čiji je Bosna i Hercegovina potpisnik. Ti propisi su čak stariji od naših zakona, moraju se poštovati - rekao nam je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Zatražili smo i viđenje minimalne plaće Mevludina Bektića, predstavnika većeg broja granskih sindikata u FBiH, a koji u svojstvu predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) učestvuje u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH.

- Praktično, minimalna plaća bi trebalo da bude socijalna kategorija. Naime, većina radnika sa ovim potrošačkim cijenama u FBiH je na pragu siromaštva. Veliki je i broj radnika ispod donje granice siromaštva. Zbog svega, nedopustivo je da se održi sadašnja cijena rada. To je jedno izrabljivanje i ekstra profit poslodavcima na ovako niskoj cijeni rada kojom izrabljuju radnike. To je više nedopustivo u FBiH i mi ćemo učiniti sve da dođe do povećanja najniže plaće - kazao nam je Bektić.

Podsjećanja radi, prvobitni zahtjevi granskih sindikata okupljenih oko Bektića jesu da minimalna plaća bude 70 posto od prosječne plaće u FBiH. Bektić je ranije za Faktor kazao kako od tog zahtjeva ne odustaju i da je to drugi korak nakon što Vlada FBiH svojom uredbom podigne iznos minimalne plaće.

Zahtjev Saveza samostalnih sindikata BiH na čijem čelu je Selvedin Šatorović jeste da minimalna plaća u FBiH iznosi 1.000 KM i Savez je u Parlament FBiH uputio nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM. Za to imaju punu podršku svih klubova političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, gdje će se najprije razmatrati ovaj nacrt.

VEZANI TEKST - Smailbegović tvrdi: Ako Parlament FBiH izglasa minimalnu plaću od 1.000 KM, bez posla ostaje 100.000 ljudi

Radnici su ostavljeni na milost i nemilost poslodavcima 

- Očekujem od Zastupničkog doma FBiH da ovaj nacrt jednoglasno podrži i nadamo se da Parlament FBiH neće slijepo pratiti Vladu FBiH, te ići u devastaciju radničkih prava. Do sada, u nekoliko navrata, pokazali su senzibilitet prema radnicima i to kroz odbijanje izmjena i dopuna Zakona o radu - kazao nam je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Šatorović podsjeća da ne postoji propis u FBiH o najnižoj plaći.

- Iznos najniže plaće je bio definisan Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju FBiH od 406 KM, a taj ugovor je jednostrano raskinut od Udruženja poslodavaca FBiH u februaru 2018. godine. Time su svi radnici, koji nisu pokriveni kolektivnim ugovorima, ostavljeni na milost i nemilost poslodavcu da im on određuje plaću koliko on smatra da im pripada - podsjetio je Šatorović.

On je dodao da trenutno minimalna plaća u manjem bh. entitetu RS iznosi 520 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.