Naglašavaju kako bi se sa tim procentom samo toj grupi u društvu davale penzije za 11,5 posto veće od njihove prosječne plaće u pet najboljih godina njihovog zaposlenja.

Povećanje penzija za čak 48,5 posto 

- To ne dolazi u obzir. Pripadnicima Oružanih snaga BiH se sada penzije obračunavaju u iznosu 75 posto prosječne plaće koju su imali u posljednjih pet godina službe. I to im je malo, pa traže još. To nema nigdje. Zato tražimo sastanak u Parlamentu FBiH. Nema govora da neko ima penziju veću od plaće. Našla se neka neformalna grupa da taj zakon proslijedi u parlamentarnu proceduru - kazao nam je Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Riječ je o prijedlogu Zakona o vanrednom usklađivanju penzija pripadnika Oružanih snaga BiH. Penzioneri su od Vlade FBiH i Ministarstva rada i socijalne politike dobili informaciju da se spomenuti zakon nalazi u parlamentarnoj proceduri (nije ga predložila Vlada niti Ministarstvo) i da je u njemu sadržano rješenje po kojem bi se penzionerima, pripadnicima Oružanih snaga penzije povećale za čak 48,5 posto. Penzioneri su protiv takvog rješenja i stoga traže sastanke s predstavnicima domova Parlamenta kako bi im ukazali na štetnost takvog rješenja ili u suprotnom tražili ista prava, tj. isti iznos povećanja i ostalih penzija - govori nam Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH i dodaje:

- Novim Zakonom o PIO-u ukinut je isplatni koeficijent, te je time pripadnicima Oružanih snaga prestala mogućnost ostvarivanja penzije koja je znatno veća od plaća koju su imali, što je bila anomalija iz Zakona o PIO koji se primjenjivao do 28. 2. 2018. godine. Po novom zakonu o PIO-u oni ostvaruju penzije u iznosu 75 posto prosječne plaće koju su imali u posljednjih pet godina službe, što je i dalje povoljnije nego ostalim osiguranicima koji idu i koji će ići u penziju po Zakonu o PIO. Uspoređujući se sa određenim bivšim kolegama, koji su ostvarili penziju veću od plaće, a što je novim Zakonom o PIO anomalija koja je prekinuta, osiguranici po Zakonu o službi u OS BiH, preko grupe zastupnika, po hitnom postupku, predlažu zakon o vanrednom usklađivanju penzija pripadnika oružanih snaga, čime bi im penzije ponovno bile veće nego su im bile plaće.

Ispravljanje nepravde prema demobilisanim borcima 

Kvesić naglašava da ove izmjene nemaju veze sa izmjenama Zakona o PIO-u u Zastupničkom domu FBiH koje se tiču demobilisanih boraca i ispravljanja nepravde koja im je načinjena.

- Ta izmjena po kojoj bi svaka godina posebnog (ratnog) staža bila vrednovana jednim bodom umjesto dosadašnjih pola boda, nije sporna ni penzionerima ni nama. Ni to povećanje ni ukidanje "penalizacije" za raniji odlazak u penziju u odnosu na potrebnih 65 godina, nije sporno i neće, ako bude usvojeno, dovesti do značajnijeg povećanja rashoda, niti bilo kakvih problema u isplati penzija. Problem je prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija pripadnika OS BiH - rekao nam je Kvesić.